Maca - peruwiański żeń-szeń
Maca to niezwykle bogate źródło antyoksydantów i żelaza. Rośnie w peruwiańskich Andach i jest najwyżej uprawianą rośliną na świecie, a ze względu na swoje właściwości cenioną równie wysoko.
- W swoim wyglądzie korzeń macy przypomina buraka. W surowej postaci jest trudny do strawienia, dlatego np. w Stanach najczęściej sprzedawany jest w postaci proszku - wyjaśnia dietetyk Heather Mangieri, rzecznik Akademii Żywienia i Dietetyki.
Najczęściej, maca jest dodawany do innych produktów spożywczych, takich jak koktajle czy batony, sam ma gorzki smak. Choć prawdopodobnie na fali różnych spożywczych nowinek, stanie się dodatkiem cieszącym się podobną popularnością jak nasiona chia czy spirulina, maca znana jest w tradycyjnej medycynie peruwiańskiej od wieków. Jest bogatym źródłem wapnia, żelaza, witaminy C, węglowodanów, błonnika i białek.
- Wcześniejsze badania wykazały, że maca jest bogata w aminokwasy, składniki odżywcze, zdrowe kwasów tłuszczowych, witaminy i minerały - przyznaje dietetyk Anita Mirchandani. Dodaje jednak, że wciąż wiedza na temat profilu odżywczego macy jest niewielka.
Jak podkreśla Mangieri niektóre badania wskazują również, że maca poprawia koncentrację, podnosi poziom energii, dodatkowo wpływa na poprawę wytrzymałości.