Reklama

Majeranek – przyprawa o działaniu leczniczym

Majeranek usprawnia procesy trawienne, niweluje wzdęcia, działa przeciwskurczowo, przeciwzapalnie i lekko rozgrzewająco. Ma właściwości dezynfekujące. Dobrze dodać go do sosów, grochówek lub innych dań na bazie roślin strączkowych, a także pieczonych i duszonych mięs.

Ale majeranek to nie tylko przyprawa. Dobrze wypić napar z ziela, gdy czujemy, że łapie nas przeziębienie. Co jeszcze warto wiedzieć majeranku?

Majeranek - więcej niż smak

Nawet jeśli chcemy wykorzystać majeranek przede wszystkim jako przyprawę, koniecznie dodajmy go pod koniec obróbki termicznej. Ocalimy w ten sposób jego właściwości odżywcze i lecznicze.

Majeranek to doskonałe antidotum na różnego rodzaju dysfunkcje metaboliczne, dlatego jest często dodawany do dań ciężkostrawnych. Sprzyja procesom trawiennym i jest zalecany dla osób stosujących diety odchudzające. Medycyna naturalna rekomenduje ponadto ziele majeranku, jako naturalny lek na kaszel, katar czy problemy z zatokami.

Napar z ziela majeranku

Napar na bazie ziela jest prosty w przygotowaniu i szczególnie korzystny, gdy wypijemy go w początkowej fazie infekcji. Łyżkę majeranku zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem 10-15 minut. Po przecedzeniu i przestudzeniu pijemy, najlepiej przed snem.

Z uwagi na właściwości odkażające i przeciwzapalne napar możemy też stosować do płukania jamy ustnej i gardła. Będzie pomocny przy bólu gardła, podrażnieniach dziąseł i skłonności do aft.

Reklama

Maść majerankowa

Coraz chętniej sięgamy po tak zwane babcine metody na zdrowie.

Jedną z chętniej przez nie stosowaną była maść majerankowa. Nasze babki przygotowywały ją na bazie tłuszczu wołowego. Dziś mamy wybór: możemy kupić gotową w aptece albo przygotować własną, na bazie maści ochronnej z witaminą A. Wystarczy zmieszać tę maść z zielem majeranku (w równych proporcjach), a uzyskaną z ich połączenia maź odstawić na 2-3 godziny.

Po tym czasie domowa maść majerankowa jest gotowa do użycia. Dla złagodzenia stanów zapalnych przewodów nosowych wystarczy posmarować nią płatki nosa. Maść majerankowa może być stosowana również u dzieci.

***Zobacz także***


Inhalacje z ziela majeranku


Ulgę w stanach zapalnych zatok, przy uporczywym kaszlu i katarze przynieść mogą inhalacje na bazie majeranku. Do ich przygotowania wystarczą 2-3 łyżki ziela, które zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach nachylamy się nad naczyniem z inhalacją, nakrywamy głowę ręcznikiem i wdychając ziołowe opary udrażniamy oddech.

Majeranek dla ciężarnych


Zarówno suche ziele, jak i napary z majeranku to skuteczne antidotum na mdłości, z którymi nierzadko borykają się kobiety w trakcie ciąży.

Ewa Koza, mamsmak.com
       

***Zobacz także***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: majeranek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy