Mango – słodycz, którą raczyć się mogą również diabetycy

article cover
123RF/PICSEL

Mango – słodycz, którą raczyć się mogą również diabetycy

Optymalnie dojrzałe i gotowe do zjedzenia mango powinno mieć jędrną, nielepiącą się i barwną skórkę, z odcieniami zieleni, czerwieni i żółci. Przed zakupem warto je dotknąć i powąchać. Najlepiej wybrać to, które przyjemnie pachnie, a po naciśnięciu opuszkiem palca delikatnie się ugnie i po chwili odzyska swój kształt. Żółtopomarańczowy, wyjątkowo soczysty i sycący miąższ mango to doskonała przekąska pomiędzy posiłkami. Owoc może być też składnikiem sałatek, soków, ciast, deserów a także dań wytrawnych. Nuty mango dobrze współgrają z białym mięsem, rybami czy szynką.
Optymalnie dojrzałe i gotowe do zjedzenia mango powinno mieć jędrną, nielepiącą się i barwną skórkę, z odcieniami zieleni, czerwieni i żółci. Przed zakupem warto je dotknąć i powąchać. Najlepiej wybrać to, które przyjemnie pachnie, a po naciśnięciu opuszkiem palca delikatnie się ugnie i po chwili odzyska swój kształt. Żółtopomarańczowy, wyjątkowo soczysty i sycący miąższ mango to doskonała przekąska pomiędzy posiłkami. Owoc może być też składnikiem sałatek, soków, ciast, deserów a także dań wytrawnych. Nuty mango dobrze współgrają z białym mięsem, rybami czy szynką. 123RF/PICSEL
Mimo że mango jest słodkie, według naukowców spożywane regularnie, ale w małych porcjach, sprzyja normalizacji poziomu cukru we krwi. Nie muszą z niego rezygnować nawet osoby chorujące na cukrzycę. Kluczem, jak zawsze, jest umiar. Według badań, mango nie tylko sprzyja uwrażliwieniu komórek na działanie insuliny, pomaga też wyregulować poziom lipidów, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo rozwoju chorób kardiologicznych. Niebagatelnym wsparciem dla serca jest zawarty w mango potas, który pomaga uregulować ciśnienie tętnicze krwi.
Mimo że mango jest słodkie, według naukowców spożywane regularnie, ale w małych porcjach, sprzyja normalizacji poziomu cukru we krwi. Nie muszą z niego rezygnować nawet osoby chorujące na cukrzycę. Kluczem, jak zawsze, jest umiar. Według badań, mango nie tylko sprzyja uwrażliwieniu komórek na działanie insuliny, pomaga też wyregulować poziom lipidów, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo rozwoju chorób kardiologicznych. Niebagatelnym wsparciem dla serca jest zawarty w mango potas, który pomaga uregulować ciśnienie tętnicze krwi. 123RF/PICSEL
Starszym dzieciom i dorosłym do świeżego soku z mango warto dodać sok z cytryny i kawałek startego imbiru – wzmocnimy działanie lecznicze i skutecznie uruchomimy do działania przewód pokarmowy. Takie antidotum na leniwe jelita opłaca się stosować zwłaszcza w sezonie zimowym, gdy wiele osób skarży się, że ich jelita wyraźnie spowalniają. Z uwagi na bogactwo błonnika podobne działanie metaboliczne będzie miał zjadany na surowo owoc mango.
Starszym dzieciom i dorosłym do świeżego soku z mango warto dodać sok z cytryny i kawałek startego imbiru – wzmocnimy działanie lecznicze i skutecznie uruchomimy do działania przewód pokarmowy. Takie antidotum na leniwe jelita opłaca się stosować zwłaszcza w sezonie zimowym, gdy wiele osób skarży się, że ich jelita wyraźnie spowalniają. Z uwagi na bogactwo błonnika podobne działanie metaboliczne będzie miał zjadany na surowo owoc mango. 123RF/PICSEL
Jak się dobrać do pysznego miąższu? Owoc po dokładnym umyciu, można rozkroić, usunąć pestkę, a miąższ wyjeść łyżeczką. Jeśli jednak chcemy wykorzystać mango na przykład jako składnik sałatki, lepsza będzie inna metoda. Umyte mango stawiamy pionowo, na miejscu po ogonku. Prowadząc nóż po dużej, płaskiej pestce, ostrożnie odkrawamy szersze boki. Tak uzyskaną polówkę owocu umieszczamy w jednej dłoni, a drugą kroimy miąższ w kostkę. Następnie wywracamy skórkę z miąższem na lewą stronę. Oddzielenie cząstek od skórki nie powinno już sprawić żadnych trudności. Ewa Koza, mamsmak.com
Jak się dobrać do pysznego miąższu? Owoc po dokładnym umyciu, można rozkroić, usunąć pestkę, a miąższ wyjeść łyżeczką. Jeśli jednak chcemy wykorzystać mango na przykład jako składnik sałatki, lepsza będzie inna metoda. Umyte mango stawiamy pionowo, na miejscu po ogonku. Prowadząc nóż po dużej, płaskiej pestce, ostrożnie odkrawamy szersze boki. Tak uzyskaną polówkę owocu umieszczamy w jednej dłoni, a drugą kroimy miąższ w kostkę. Następnie wywracamy skórkę z miąższem na lewą stronę. Oddzielenie cząstek od skórki nie powinno już sprawić żadnych trudności. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Słodycz i soczystość mango sprawiają, że owoc jest lubiany wśród dzieci. Ma cenny pakiet wartości odżywczych, dzięki którym wspiera odporność, a w przypadku przeziębienia pomaga łagodzić objawy i skraca czas infekcji. Sok z mango warto mieć pod ręką przy chorobach gardła. Przyspiesza regenerację błon śluzowych, łagodzi ból i chrypkę, a przy tym, w odróżnieniu od większości produktów leczniczych, zachwyca maluchy smakiem. Na takie lekarstwo nikt się nie skarży.
Słodycz i soczystość mango sprawiają, że owoc jest lubiany wśród dzieci. Ma cenny pakiet wartości odżywczych, dzięki którym wspiera odporność, a w przypadku przeziębienia pomaga łagodzić objawy i skraca czas infekcji. Sok z mango warto mieć pod ręką przy chorobach gardła. Przyspiesza regenerację błon śluzowych, łagodzi ból i chrypkę, a przy tym, w odróżnieniu od większości produktów leczniczych, zachwyca maluchy smakiem. Na takie lekarstwo nikt się nie skarży. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?