Mango - zdrowa słodycz, która wspomaga trawienie, zwłaszcza z chili
Choć najczęściej kojarzone z deserami, mango jada się również w wytrawnej wersji. Jak podaje Agnieszka Pająk, np. w Tanzanii większość sosów do mięs, ryb i głównych dań robi się właśnie na bazie mango i chili. "Razem poprawiają one pracę układu pokarmowego" - dodaje.
Owoce znane są z właściwości odżywczych. Dzięki swoim walorom smakowym, są zdrową alternatywą dla słodyczy. Jednym z lubianych owoców jest mango. Jak zauważa w swojej książce "Co kupować, by jeść zdrowo. Shopping IQ" Agnieszka Pająk, w różnych rejonach Afryki spotkać można ponad 50 odmian tego owocu. "Istnieją nawet mocno przefermentowane, które wspierają nasz mikrobiom" - dodaje.
Jak dalej podaje propagatorka zdrowego stylu życia, w Europie mango najczęściej jada się na słodko, w formie smoothie czy jako dodatek do musli. "Jednak np. w Tanzanii większość sosów do mięs, ryb i głównych dań robi się właśnie na bazie mango i chili. Razem poprawiają one pracę układu pokarmowego, ale też dzięki właściwościom dezynfekcyjnym nie pozwalają na rozwój niepożądanych bakterii czy wirusów w organizmie" - wylicza Pająk.
Co ciekawe, mango uważane jest za pokarm zasadotwórczy - dlatego jedząc je, odciążamy układ trawienny. "Mango zawiera średnio 25 gramów błonnika w każdym owocu, co stanowi około 20 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Błonnik pomaga wypełnić żołądek i jelita, stymuluje zdrowe skurcze mięśni, które płynnie przemieszczają pokarm przez przewód pokarmowy" - zachwala autorka.
Ekspertka dodaje też, że włókna tego egzotycznego owocu absorbują wodę w jelicie i gromadzą odpady. "Ponieważ mango przywraca równowagę w układzie trawiennym, pomaga zapobiegać zarówno zaparciom, jak i biegunce. Enzymy trawienne są bardzo istotne dla właściwego funkcjonowania przewodu pokarmowego - i mango właśnie je zawiera" - zauważa Pająk.
Co więcej, owoc ten ma w swoim składzie podobny enzym trawienny co papaja - czyli papainę - który usprawnia pracę przewodu pokarmowego i pomaga rozkładać białka i tłuszcze. "Mango zawiera również inne enzymy, które stymulują nasz metabolizm i oczyszczają jelita" - kwituje autorka.