Mięso mielone wycofane ze sklepów. Powodem salmonella

Główny Inspektorat Sanitarny apeluje o ostrożność! W jednej z pięciu próbek mięsa mielonego, dostępnego w dużej sieci handlowej wykryto salmonellę! Który produkt zostaje wycofany i jakie zalecenia wydano konsumentom?

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów przed salmonellą w mięsie mielonym
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów przed salmonellą w mięsie mielonym 123RF/PICSEL

Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawił się niepokojący komunikat, dotyczący mięsa mielonego „Rzeźnik”, produkowanego przez Zakłady Przemysłu Mięsnego Biernacki, dostępnego w dużej sieci handlowej. Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła w jednej z pięciu próbek tego mięsa salmonellę - Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega klientów przed spożywaniem tego produktu! 

- Przedmiotowy produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy

- czytamy na stronie.

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Rzeźnik Codzienna Dostawa, Mięso mielone wołowe 400G. Numer partii: 00814922. Termin przydatności do spożycia: 02.03.2022

Producent: Zakłady Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o. Golina, ul. Dworcowa 47D, 63-200 Jarocin, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30063801 WE.

Po otrzymaniu informacji o niezgodnym wyniku badań natychmiast wszczęto procedurę wycofania z rynku zakwestionowanej partii mięsa. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania partii z obrotu.

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał także zalecenia dla konsumentów:

- Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem

- czytamy.

Salmonella: Co warto wiedzieć?

Salmonella to rodzaj pałeczek Gram-ujemnych, należący do rodziny Enterobacteriaceae. W obrębie dwóch gatunków, Salmonella bongori i Samonella enterica, dotychczas zidentyfikowano ponad 2500 różnych serotypów lub podserotypów. Salmonella to wszechobecna i odporna bakteria, która może przetrwać kilka tygodni w suchym środowisku i kilka miesięcy w wodzie.

Bakterie Salmonelli są szeroko rozpowszechnione u zwierząt domowych i dzikich. Występują u zwierząt hodowanych na mięso, takich jak drób, świnie i bydło oraz u zwierząt domowych - kotów, psów, ptaków i gadów np. żółwi.

Salmonelloza u ludzi jest na ogół przenoszona przez spożycie skażonej żywności pochodzenia zwierzęcego, takiej jak jaja, mięso, drób czy mleko. Chorobą można zarazić się także drogą fekalno-ustną, przez kontakt z zakażonymi zwierzętami, w tym zwierzętami domowymi. Co ważne, często nie wykazują one żadnych oznak choroby!

***

Zobacz również:

Morsowanie i inne sposoby hartowania organizmuInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas