ArtykułyMięso mielone wycofane ze sklepów. Powodem salmonellaGłówny Inspektorat Sanitarny apeluje o ostrożność! W jednej z pięciu próbek mięsa mielonego, dostępnego w dużej sieci handlowej wykryto salmonellę! Który produkt zostaje wycofany i jakie zalecenia wydano konsumentom? Salmonella, mięso mielone, salmonella zakażenie, salmonella zarażenieNajbardziej niebezpieczne bakterie w żywnościWbrew pozorom w żywności, którą kupujemy w sklepach, także mogą znajdować się szkodliwe dla naszego zdrowia i życia bakterie. Mimo restrykcyjnych przepisów i kontroli niejednokrotnie dochodzi do zakażenia mięsa, ryb czy jaj groźnymi bakteriami. Do zanieczyszczenia warzyw, owoców, mleka czy zbóż może dojść już na etapie produkcji (np. poprzez kontakt ze skażoną glebą, zwierzęcymi odchodami) i zbioru, ale też przetwarzania, pakowania czy transportu do sklepów. Warto wiedzieć, że szkodliwe drobnoustroje mogą się też rozwijać w żywności już po jej zakupie, na przykład na skutek nieprawidłowego przechowywania. Jakie groźne bakterie mogą znajdować się w żywności? Czy da się ustrzec przed zatruciem pokarmowym i jakie objawy po spożyciu niektórych produktów powinny nas zaniepokoić?gronkowiec złocisty, salmonella objawy, salmonella zarażenie, zatrucie pokarmowe jak uniknąć, bakterie w żywnościNaturalne sposoby leczenia zakażeń bakteryjnychNiektóre typowe infekcje bakteryjne są dosyć uciążliwe, zwłaszcza, że ustępują, a później znów wracają właśnie wtedy, kiedy tego najbardziej nie chcemy. Antybiotyki rzadko wydają się działać właściwie, niezależnie od tego, jak starannie chcielibyśmy je podawać, ponieważ kolejna infekcja może być typem, który uległ przekształceniu i jest już odporny na tę właśnie bakterię. Ponadto w przypadku antybiotyków ciężko jest trafić na właściwy, który będzie skuteczny. W tym przypadku obowiązuje zasada "chybił-trafił", chociaż istnieje pewna grupa antybiotyków, która jest skuteczna na dużą grupę bakterii. Antybiotyki czy naturalne metody? Skutki uboczne antybiotyków jednak występują zawsze, nawet wtedy, gdy bezpośrednio ich nie odczuwamy i zawsze należy pamiętać o probiotykach spożywanych przed przyjęciem leków. Ta wiedza z pewnością przyda się przede wszystkim tym, którzy nie chcą się zdecydować na naturalne metody.salmonella objawy, salmonella u dzieci, salmonella zarażenie, antybiotyki zasady przyjmowaniaCzy powinno się przechowywać jajka w lodówce?Jednym z ulubionych produktów, które ludzie spożywają na śniadanie, są przygotowywane na różne sposoby jajka. Są nie tylko łatwe do przygotowania, ale także bogate w mikroelementy i zdrowe. Właśnie to sprawia, że prawie wszyscy ludzie kupują w sklepach jaja, a następnie przechowują je w lodówce lub domowej temperaturze. Ostatnio popularna stała się debata o tym, czy przechowywać jajka w lodówce czy nie.salmonella jajka, salmonella zakażenie, salmonella zarażenie, czy warto jeść jajkaZakażenie salmonelląCzęsto słyszymy o przypadkach zakażenia salmonellą czy ostrzeżenia przed nią. Czym jednak jest dokładnie bakteria salmonelli? Jak działa? Jak się przed nią uchronić? Na te i na inne pytania znajdziesz odpowiedź w niniejszym artykule. Salmonella to rodzaj bakterii nie tworzących przetrwalników, które przypominają kształtem pałeczki. Mogą być przenoszone ze zwierząt na ludzi i odwrotnie. Wywołują choroby takie jak zatrucia pokarmowe i dur brzuszny (który najczęściej występuje w krajach rozwijających się). Wiele z zachorowań spowodowanych jest spożyciem zanieczyszczonego jedzenia.Salmonella, zatrucie pokarmowe, salmonella objawy, salmonella u dzieci, salmonella jajka, salmonella zakażenie, salmonella zarażenie, salmonella zapobieganie, zatrucie pokarmowe jak uniknąć, dur brzusznyPozostałe tagiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ0-9
Mięso mielone wycofane ze sklepów. Powodem salmonellaGłówny Inspektorat Sanitarny apeluje o ostrożność! W jednej z pięciu próbek mięsa mielonego, dostępnego w dużej sieci handlowej wykryto salmonellę! Który produkt zostaje wycofany i jakie zalecenia wydano konsumentom?
Najbardziej niebezpieczne bakterie w żywnościWbrew pozorom w żywności, którą kupujemy w sklepach, także mogą znajdować się szkodliwe dla naszego zdrowia i życia bakterie. Mimo restrykcyjnych przepisów i kontroli niejednokrotnie dochodzi do zakażenia mięsa, ryb czy jaj groźnymi bakteriami. Do zanieczyszczenia warzyw, owoców, mleka czy zbóż może dojść już na etapie produkcji (np. poprzez kontakt ze skażoną glebą, zwierzęcymi odchodami) i zbioru, ale też przetwarzania, pakowania czy transportu do sklepów. Warto wiedzieć, że szkodliwe drobnoustroje mogą się też rozwijać w żywności już po jej zakupie, na przykład na skutek nieprawidłowego przechowywania. Jakie groźne bakterie mogą znajdować się w żywności? Czy da się ustrzec przed zatruciem pokarmowym i jakie objawy po spożyciu niektórych produktów powinny nas zaniepokoić?
Naturalne sposoby leczenia zakażeń bakteryjnychNiektóre typowe infekcje bakteryjne są dosyć uciążliwe, zwłaszcza, że ustępują, a później znów wracają właśnie wtedy, kiedy tego najbardziej nie chcemy. Antybiotyki rzadko wydają się działać właściwie, niezależnie od tego, jak starannie chcielibyśmy je podawać, ponieważ kolejna infekcja może być typem, który uległ przekształceniu i jest już odporny na tę właśnie bakterię. Ponadto w przypadku antybiotyków ciężko jest trafić na właściwy, który będzie skuteczny. W tym przypadku obowiązuje zasada "chybił-trafił", chociaż istnieje pewna grupa antybiotyków, która jest skuteczna na dużą grupę bakterii. Antybiotyki czy naturalne metody? Skutki uboczne antybiotyków jednak występują zawsze, nawet wtedy, gdy bezpośrednio ich nie odczuwamy i zawsze należy pamiętać o probiotykach spożywanych przed przyjęciem leków. Ta wiedza z pewnością przyda się przede wszystkim tym, którzy nie chcą się zdecydować na naturalne metody.
Czy powinno się przechowywać jajka w lodówce?Jednym z ulubionych produktów, które ludzie spożywają na śniadanie, są przygotowywane na różne sposoby jajka. Są nie tylko łatwe do przygotowania, ale także bogate w mikroelementy i zdrowe. Właśnie to sprawia, że prawie wszyscy ludzie kupują w sklepach jaja, a następnie przechowują je w lodówce lub domowej temperaturze. Ostatnio popularna stała się debata o tym, czy przechowywać jajka w lodówce czy nie.
Zakażenie salmonelląCzęsto słyszymy o przypadkach zakażenia salmonellą czy ostrzeżenia przed nią. Czym jednak jest dokładnie bakteria salmonelli? Jak działa? Jak się przed nią uchronić? Na te i na inne pytania znajdziesz odpowiedź w niniejszym artykule. Salmonella to rodzaj bakterii nie tworzących przetrwalników, które przypominają kształtem pałeczki. Mogą być przenoszone ze zwierząt na ludzi i odwrotnie. Wywołują choroby takie jak zatrucia pokarmowe i dur brzuszny (który najczęściej występuje w krajach rozwijających się). Wiele z zachorowań spowodowanych jest spożyciem zanieczyszczonego jedzenia.