Mikstura na rozgrzewkę

Sezon przeziębień w pełni. Od zeszłego roku przyglądamy się swoim objawom ze zdwojoną uwagą i nie chcemy chorować bardziej niż kiedykolwiek. W budowaniu odporności pomogą nam m.in. domowe mikstury mocno rozgrzewające.

Dodatkowy atut? Bardzo przyjemny smak
Dodatkowy atut? Bardzo przyjemny smak123RF/PICSEL

Bazą tego domowego specyfiku jest herbata, można wykorzystać malinową lub klasyczną, czarną. Gdy lekko przestygnie dodajemy do niej łyżkę miodu, starty kawałek imbiru, plasterki cytryny i pomarańczy, odrobinę soku malinowego bądź zblendowanych malin oraz, opcjonalnie, przeciśnięty przez praskę albo drobno pokrojony ząbek czosnku.

Siłą tego napoju jest jego wieloskładnikowość, zawiera niemal wszystko, co pomocne w stanach obniżonej odporności, podczas pierwszych objawów przeziębienia. Równie dobrze można go spożywać profilaktycznie, dodatkowym bonusem jest bowiem bardzo przyjemny smak.

"Ewa gotuje": Babka z marchewkąPolsat
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?