Mikstura na rozgrzewkę
Sezon przeziębień w pełni. Od zeszłego roku przyglądamy się swoim objawom ze zdwojoną uwagą i nie chcemy chorować bardziej niż kiedykolwiek. W budowaniu odporności pomogą nam m.in. domowe mikstury mocno rozgrzewające.
Bazą tego domowego specyfiku jest herbata, można wykorzystać malinową lub klasyczną, czarną. Gdy lekko przestygnie dodajemy do niej łyżkę miodu, starty kawałek imbiru, plasterki cytryny i pomarańczy, odrobinę soku malinowego bądź zblendowanych malin oraz, opcjonalnie, przeciśnięty przez praskę albo drobno pokrojony ząbek czosnku.
Siłą tego napoju jest jego wieloskładnikowość, zawiera niemal wszystko, co pomocne w stanach obniżonej odporności, podczas pierwszych objawów przeziębienia. Równie dobrze można go spożywać profilaktycznie, dodatkowym bonusem jest bowiem bardzo przyjemny smak.