Reklama

Reklama

Miód i olej – doskonałe produkty z rzepaku

Żółte pola rzepaku zdobią majowy krajobraz. Roślina wpisała się nie tylko w naszą rzeczywistość, ale też jadłospis. Z rzepaku mamy wartościowy miód i olej. Co cennego z nich zyskamy?

Rzepak jest rośliną, która znalazła zastosowanie nie tylko dla celów spożywczych. W przemyśle wykorzystywany jest do produkcji pokostu, środka do impregnacji drewna i tynków.

Reklama

Z oleju rzepakowego wytwarza się ponadto biodiesel: paliwo do napędu silników wysokoprężnych. Rzepak jest ważną rośliną pastewną. Śruta poekstrakcyjna otrzymana po wytłoczeniu oleju jest wartościową, zawierającą dużo białka, paszą dla zwierząt.

Dla celów spożywczych wykorzystywany jest jako roślina oleista (do produkcji oleju rzepakowego) i miododajna, niezwykle ceniona w pszczelarstwie.

Olej rzepakowy

Żółto kwitnący rzepak ma czarne nasiona, z których tłoczony jest jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Zdecydowanie wybierajmy tłoczony na zimno. Znajdziemy w nim szereg cennych witamin, z naciskiem na E, K, D3 i prowitaminę A.

Ponadto olej rzepakowy zawiera najbardziej pożądane dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe: oleinowy, linolowy (omega-6) i linolenowy (omega-3).

Obfituje w fitosterole, które sprzyjają normalizacji poziomu cholesterolu oraz polifenole o właściwościach przeciwutleniających. Organizm potrzebuje ich dla dobrej pracy serca, całego układu sercowo-naczyniowego, nerek i optymalnej kondycji skóry.

Sam nie potrafi ich wytworzyć, dlatego konieczne jest dostarczenie tych substancji z pożywieniem. Dobrej jakości olej rzepakowy to najlepszy wybór. Obecny w jadłospisie będzie wspierał procesy metaboliczne. Nie tylko sprzyja ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi, ale budząc ruchy perystaltyczne jelit niweluje kłopoty z zaparciami. Jest zalecany jako profilaktyka chorób nowotworowych, miażdżycy i łuszczycy.

Działa przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, moczopędnie i wykrztuśnie. Nadaje się zarówno do spożywania na zimno, jak i do obróbki termicznej.

***Zobacz także***

Dowiedz się więcej na temat: olej i miód z rzepaku

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje