Modne super produkty - na co warto zwrócić uwagę?
Morwa, grzyby reish, maca - jeśli nazwy tych produktów nic wam nie mówią, warto szybko nadrobić zaległości. Będą to jedne z najpopularniejszych "superfoods" w nadchodzącym sezonie.
Maca nazywana również żeń-szeniem Peru, jest najwyżej uprawianą rośliną na świecie. Swoją popularność na półkach ze zdrową żywnością zawdzięcza przede wszystkim temu, że jest bogatym źródłem antyoksydantów i żelaza.Jak wyjaśnia na łamach "News Health" dietetyk Heather Mangieri, w surowej postaci maca jest trudna do strawienia i ma gorzki smak. Dlatego najczęściej sprzedawana jest w formie proszku i traktowana jako dodatek do koktajli czy batonów. Jest bogatym źródłem wapnia, żelaza, witaminy C, węglowodanów, błonnika i białek. Dodatkową jej zaletą jest wpływ na poprawę koncentracji i poziom energii.
Kolejnym, godnym uwagi, produktem są grzyby reish. Na Dalekim Wschodzie uważa się je za lecznicze. Leki na ich bazie w tradycyjnej medycynie chińskiej stosuje się w chronicznej żółtaczce, nadciśnieniu, astmie i bronchicie. Leczono nimi także bezsenność, schorzenia żołądka, stany zapalne stawów i nerek. W historycznych zapiskach można znaleźć również informację o tym, że systematyczne podawanie tego specyfiku może pomóc obniżyć masę ciała. We współczesnej medycynie chińskiej używa się ich jako środka wzmacniającego organizm.
Jesienią i zimą chętniej niż po wodę sięgamy po różnorodne herbaty. Warto rozważyć tę z liści morwy. Wspomoże ona m.in. odchudzanie i regulację poziomu cukru we krwi. Szczególnie, że morwa znalazła się wśród tych "superfoods", które będą modnym dodatkiem. (PAP Life)