Reklama

Reklama

Modne super produkty - na co warto zwrócić uwagę?

Morwa, grzyby reish, maca - jeśli nazwy tych produktów nic wam nie mówią, warto szybko nadrobić zaległości. Będą to jedne z najpopularniejszych "superfoods" w nadchodzącym sezonie.

Maca nazywana również żeń-szeniem Peru, jest najwyżej uprawianą rośliną na świecie. Swoją popularność na półkach ze zdrową żywnością zawdzięcza przede wszystkim temu, że jest bogatym źródłem antyoksydantów i żelaza.Jak wyjaśnia na łamach "News Health" dietetyk Heather Mangieri, w surowej postaci maca jest trudna do strawienia i ma gorzki smak. Dlatego najczęściej sprzedawana jest w formie proszku i traktowana jako dodatek do koktajli czy batonów. Jest bogatym źródłem wapnia, żelaza, witaminy C, węglowodanów, błonnika i białek. Dodatkową jej zaletą jest wpływ na poprawę koncentracji i poziom energii.

Reklama

Kolejnym, godnym uwagi, produktem są grzyby reish. Na Dalekim Wschodzie uważa się je za lecznicze. Leki na ich bazie w tradycyjnej medycynie chińskiej stosuje się w chronicznej żółtaczce, nadciśnieniu, astmie i bronchicie. Leczono nimi także bezsenność, schorzenia żołądka, stany zapalne stawów i nerek. W historycznych zapiskach można znaleźć również informację o tym, że systematyczne podawanie tego specyfiku może pomóc obniżyć masę ciała. We współczesnej medycynie chińskiej używa się ich jako środka wzmacniającego organizm.

Jesienią i zimą chętniej niż po wodę sięgamy po różnorodne herbaty. Warto rozważyć tę z liści morwy. Wspomoże ona m.in. odchudzanie i regulację poziomu cukru we krwi. Szczególnie, że morwa znalazła się wśród tych "superfoods", które będą modnym dodatkiem. (PAP Life)

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje