Morwa – więcej niż profilaktyka cukrzycy
Morwa występuje w przyrodzie w aż stu pięćdziesięciu odmianach. Jest niezwykle cenną dla zdrowia i dobrej sylwetki rośliną, a jednak ma swoje ograniczenia. Nie zaleca się jej spożywania kobietom ciężarnym ani matkom karmiącym.
Skąd rosnące zainteresowanie morwą białą? To ona jest spośród wszystkich odmian najlepiej przebadana i poznaną. Najszerzej rozpropagowaną jej właściwością jest zdolność obniżania poziom cukru we krwi. W dobie żywności wysoko przetworzonej i wszechobecnego cukru nie sposób bagatelizować rosnącej zachorowalności na cukrzycę, a problem ten dotyczy coraz młodszych osób.
Skuteczność morwy zapewnia obecna w niej kwercetyna - rodzaj flawonoidy oraz związek o nazwie DNJ, który ma zdolność obniżania glikemii poposiłkowej.
Morwa pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Medycyna chińska od lat wykorzystuje ekstrakt z korzeni tej rośliny jako doskonały środek przeciwzapalny i przeciwbólowy. Jeszcze chętniej - w celu normalizacji ciśnienia tętniczego krwi i poziomu cholesterolu - stosowany jest ekstrakt z liści morwy białej.
Morwa polecana jest w profilaktyce rozwoju miażdżycy, a także jako naturalna tarcza ochronna przed rozwojem chorób nowotworowych. Może też zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Najlepsza na jesień
Herbatkę z morwy warto włączyć do jesienno-zimowego menu, gdyż wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Udowodniono, że liście morwy zawierają związki, między innymi z grupy flawonoidów, które skutecznie radzą sobie z bakteriami, takimi jak: gronkowiec złocisty czy salmonella.
Morwa na odchudzanie
Naukowcy udowodnili, że ekstrakt z morwy pozwala na obniżenie masy ciała, może być więc stosowana jako naturalny środek odchudzający. Konsumpcja herbaty z jej liści wyraźnie wzrasta w ostatnich latach, zwłaszcza w Japonii.
Owoce morwy dojrzewają pod koniec lipca i dość szybko opadają. Są jadalne, choć akurat odmiana biała nie wygrywa smakiem. Jej owoce są mdłe. Zdecydowanie smaczniejsze mogą być owoce morwy czerwonej i czarnej - soczyste, o słodko-kwaśnym smaku. W medycynie ludowej wykorzystywane są jako środek przeciwgorączkowy i moczopędny.
Z ciemnych odmian morwy wytwarzane są dżemy, marmolady, soki i kompoty, a także wina, likiery oraz nalewki.
Ewa Koza, mam smak.com