Na bóle reumatyczne - pigwa
W obecnej porze roku możemy w przeciwreumatycznej kuracji (także profilaktycznie) wykorzystać pigwę.
Obniża ona poziom kwasu moczowego w organizmie. Jej owoce najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach. Kiedy są lekko przemrożone, stają się delikatniejsze, tracą nieco ze swego cierpkiego smaku. W terapii można ją wykorzystać w postaci gęstego deseru - gotować 20 minut z wodą lub winem. Albo przygotować z niej dżem czy upiec ciasto pigwowe na kruchym spodzie, jak szarlotkę. Święta Hildegarda zalecała też spożywanie chleba pigwowego.
Pigwy gotujemy przez ok. 1 godzinę z cukrem w dużym, płytkim garnku, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy migdały, na koniec galgant. Talerzyki wykładamy papierem do wypieków i dobrze smarujemy go olejem. Rozkładamy na nim schłodzona masę na grubość ok. 1 cm. Zostawiamy do wyschnięcia na 3-4 tygodnie. Po ususzeniu kroimy w kostkę, obtaczamy w cukrze lub startych migdałach. Przechowujemy w chłodzie w szczelnie zamkniętych słoikach. Nadaje się do spożycia przez rok.
Porady pochodzą z książki Wigharda Strehlowa "Zdrowie z mądrości natury. Przewodnik po medycynie św. Hildegardy z Bingen". Wyd. Esprit.