Reklama

Reklama

Na czym polega płukanie jelita

Hydrokolonoterapia nie jest lekiem na poważne choroby, ale oczyszcza, ułatwia powrót do zdrowia.

To metoda wspierającą leczenie różnych schorzeń. Polskie Towarzystwo Hydrokolonoterapii zaleca ją w ponad 40 schorzeniach. Dokładne sprzątanie Hydrokolonoterpia nie jest lewatywą, która wypłukuje zawartość jelita na długości 20-30 cm od odbytu. To zabieg, w którym aparat działający jak wodny odkurzacz oczyszcza je na głębokość 1-2 m.

Pacjent leży na plecach z włożonymi przez odbyt miękkimi rurkami (są jałowe i jednorazowe). Jedną wpływa wysterylizowana promieniami UV i ogrzana do 36°C woda, omywa jelito od środka. Drugą wypływa wraz z zawartością jelita – oprócz resztek pokarmu mogą to być pasożyty, drożdżaki, kamienie.

Reklama

Podczas 45-minutowego seansu cykl płukania powtarza się kilka razy. Nie ma przy tym żadnych przykrych zapachów. Zabieg jest bezbolesny, a nawet odpręża, bo wykonująca go osoba masuje lekko brzuch pacjenta. Cena, zależnie od gabinetu: 200-500 zł.

Korzyści z zabiegu

Szybko pojawia się wrażenie lekkości, bo usuwa się z jelita ok. 3 kg zalegających w nim złogów, które fermentują i wydzielają toksyny wchłaniające się do krwi. Przybywa energii, poprawia się kondycja fizyczna i samopoczucie. Hydrokolonoterapia pomaga radzić sobie z depresyjnymi nastrojami, stresem, przewlekłym zmęczeniem, bezsennością.

A także migreną, nadciśnieniem, alergią, astmą i reumatoidalnym zapaleniem stawów – chorobami, które nasila „chemia” w jedzeniu i wodzie. Odciąża wątrobę, nerki i skórę – organy odpowiedzialne za usuwanie trucizn z organizmu.

Głębokie „sprzątanie” jelita zmniejsza objawy łuszczycy, atopowego zapalenia skóry, egzemy i trądziku. Sprawia, że ustępują wzdęcia, zaparcia, biegunki. Ułatwia walkę z nadwagą i bywa elementem kuracji odchudzających.

By zabieg był bezpieczny i pożyteczny...

Hydrokolonoterapia to poważna ingerencja medyczna, a nie zabieg kosmetyczny. Jeśli się na nią decydujemy, wybierzmy gabinet, w którym pracuje lekarz. Oceni on, czy nie ma przeciwwskazań do zabiegu.

Na kilka dni przed płukaniem trzeba przejść na dietę lekko strawną, ale bogatą w błonnik (kasze, niewzdymające, gotowane warzywa). Unikać nabiału. Dwa dni przed planowanym zabiegiem zrezygnować z produktów mącznych, mięsa, surowych owoców i warzyw. Pić sporo niegazowanej wody.

Dowiedz się więcej na temat: pacjent | płukanie jelita grubego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje