Reklama

Na dzień dobry kawa? Ale... zbożowa

Nie każdy lubi jej smak, lecz dla wielu będzie o niebo lepsza od szatana z ekspresu! Tak jest, kawa prawdziwa bywa zdradliwa. Za to "inkę" mogą pić nawet dzieci.

Popularna "inka" nie ma wiele wspólnego z prawdziwą kawą. Wymyślono ją jako tani substytut tradycyjnej małej czarnej. Powstaje z palonych ziaren żyta, pszenicy i jęczmienia albo z korzeni cykorii czy buraka cukrowego.

Daleko jej wprawdzie do aromatu i smaku naparu z palonych ziaren kawy, ale też ma swoje zalety.

Kawa bez kofeiny stawia na nogi

Chociaż nie uświadczysz w "ince" kofeiny, to z pewnością wypicie jej rano cię pobudzi. Będzie to efekt potężnego zastrzyku węglowodanów.

Kawa zbożowa dostarcza też błonnika, którego zwykle w diecie jest za mało (zwłaszcza w diecie bogatej w białko). A błonnik wspomaga perystaltykę jelit, przyspiesza przemianę materii, częściowo chroni przed nowotworami układu pokarmowego, a także obniża poziom złego cholesterolu.

Reklama

Zbożówka to też źródło witamin z grupy B i magnezu, wspomagających pracę układu nerwowego (w przeciwieństwie do naturalnej kawy, która wypłukuje magnez z organizmu i zwiększa wydzielanie hormonu stresu). Do tego, dzięki bogactwu polifenoli, "inka" wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, a więc przeciwdziała starzeniu się organizmu.

Nie tylko dla przyszłych mam!

Jest wybawieniem dla tych, którzy prawdziwej kawy powinni unikać. Kofeina dociera do płodu, co może w przyszłości skutkować nadpobudliwością psychoruchową dziecka, dlatego kobiety w ciąży powinny przerzucić się na zbożówkę. Z kolei w okresie menopauzy lepiej się nie narażać na wypłukiwanie minerałów, więc i wtedy warto kawę zastąpić "inką".

Sercowcy i nerwusy też mogą się śmiało delektować kawą zbożową. A więc "inka" dla każdego? Nie do końca. Powinni z nią uważać cukrzycy, bo ma wysoki indeks glikemiczny. Z tego też powodu jest zakazana np. na diecie "south beach". Za to dzięki błonnikowi syci, jeżeli więc ograniczasz kalorie, porcją "inki" oszukasz głód. Agnieszka Pacuła

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: kawa zbożowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy