Na wysoki poziom cukru

Morwa biała pomaga trzustce. Dzięki tej roślinie możesz wzbogacić swoją codzienną dietę w substancje regulujące stężenie glukozy we krwi.

Właściwości lecznicze mają zarówno liście jak również owoce. Substancje zawarte w liściach blokują rozkład węglowodanów w układzie pokarmowym, usprawniając pracę trzustki.

Reklama

Owoce: Wyglądem przypominają jeżyny. Mają lekko słodkawy smak. Do kupienia są w sklepach ze zdrową żywnością. Morwa biała – Bio 100 g, ok 7 zł. W tej postaci możesz dodać je np. do musli lub zaparzyć jako herbatkę. Pomagają oczyścić organizm i ułatwiają odchudzanie.

Brokuł obniża stężenie glukozy

Wiemy już, że brokuły zawierają silne związki o działaniu antyrakowym. Ale są też badania, które wykazują, że warzywa te oraz ich kiełki mają również właściwości regulowania poziomu cukru we krwi.

Witamina C: Brokuł jest też doskonałym źródłem tej witaminy, lepszym nawet niż owoce cytrusowe. Nieco ponad 30 dag warzywa pokrywa aż 97 proc. dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę.

Przepis na sałatkę brokułową: Dwie różyczki brokułów zblanszuj. Sześć pomidorów koktajlowych przekrój na połówki. Dołóż ugotowane, posiekane jajko. Wymieszaj z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Warto przeczytać

Zmiany w odżywianiu mogą sprawić, że poczujesz się zdrowsza i nie będziesz już obawiać się cukrzycy. Pomoże ci w tym „Diabetyczna rewolucja”, autorów: Dr Roberta O. Young i Shelley Redford Young, zajmujących się leczeniem cukrzycy.

Dowiedz się więcej na temat: poziom cukru | poziom wody | zmiany | przepis | maj

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje