Reklama

Nabiał: Które produkty są najzdrowsze?

Choć produkty z grupy nabiału bogate są w białko oraz wapń, nie oznacza to, że każdy jogurt czy mleko są zdrowe. W niektórych produktach mlecznych znajdziemy dzisiaj sporo konserwantów, które wydłużają ich datę przydatności. Nie warto dać się nabierać na chwyty marketingowe producentów, które zachęcają do kupna mleka czy jogurtu niską ceną lub zerową zawartością cukru. W takich produktach często znajdziemy niewiele wartości odżywczych, a za to szereg chemicznych dodatków. Jaki nabiał jeść, by dostarczać organizmowi tego, co najzdrowsze? Podpowiadamy.

Mleko

Większość dietetyków podkreśla, że mleko powinno być nieodłącznym elementem diety każdego z nas. Jednak tylko mleko dobrej jakości. Jak go rozpoznać? Bez wątpienia najwięcej wartości odżywczych ma mleko prosto od krowy, jednak obecnie mało kto ma możliwość jego regularnego picia. Które mleko wybierać, gdy jesteśmy na zakupach w supermarkecie? Przede wszystkim to oznaczone jako "świeże". Takie mleko jest mniej przetworzone, zawiera więcej składników odżywczych, ale jednocześnie ma krótszą datę przydatności. Zazwyczaj spotkamy go w plastikowych lub szklanych butelkach. Z kolei warto unikać mleka z długą datą przydatności, w którym znajdziemy sporo konserwantów, a niewiele wartości odżywczych.

Reklama

Jogurty

A jak sprawa ma się z jogurtami? Otóż nie wszystko, co nazywamy jogurtem, jest zdrowe. Bez wątpienia najlepsze są te naturalne, niezawierające konserwantów i szkodliwych substancji. Zawartość tłuszczu w jogurcie powinna wahać się od dwóch do czterech procent. Natomiast warto unikać jogurtów owocowych, w których zazwyczaj znajdziemy więcej cukru i chemicznych dodatków, aniżeli owoców. Wybierajmy zatem jogurty naturalne.

Sery

Sery to, podobnie jak mleko i jogurty, bogate źródło wartości odżywczych. Pod warunkiem, że mamy do czynienia z serem, którego większość składu stanowi mleko. Warto kupować sery jak najmniej przetworzone, pozbawione substancji konserwujących. Nie ma znaczenia, czy będzie to ser żółty czy biały. Jeśli nie zawierają one chemicznych "ulepszaczy", oznacza to, że są zdrowe.

Uwaga na produkty mleczne "zero procent tłuszczu"

W dobie przesadnego dbania o sylwetkę producenci nabiału oferują konsumentom produkty z niską, czasami wręcz zerową, zawartością tłuszczu. Czy warto je jeść? Większość specjalistów do spraw żywienia powie, że nie. Zero procent tłuszczu oznacza, że produkt zawiera niewiele wartości odżywczych. Warto pamiętać, że nabiał jedzony w odpowiednich ilościach nie jest tuczący.

Najzdrowsze produkty z grupy nabiału to te, w których składzie znajdziemy niewiele składników. Zdrowy nabiał powinien zawierać wyłącznie mleko i bakterie. Takich produktów powinniśmy szukać na półkach sklepowych.

Jeśli nie mamy uczulenia na laktozę, produkty z grupy nabiału powinny być nieodłącznym elementem naszej diety. To najlepsze źródło wapnia, białka oraz wielu witamin, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy