Najbardziej zakwaszające produkty

article cover

Najbardziej zakwaszające produkty

Nabiał to jedna z podstaw polskiej diety. Jego wpływ na zdrowie od wielu lat wzbudza kontrowersje. Jedno jest pewne - nabiał nabiałowi nierówny. Specjaliści od żywienia na ogół są zgodni, że produkty fermentowane jak kefir czy mleko acidofilne są zdrowsze od mleka czy serków. Nie najlepszą reputacją cieszą się także sery żółte z masowej produkcji. Wiele z nich jest "fałszowanych" szkodliwymi substancjami o działaniu rakotwórczym. Ser jest najbardziej kwasotwórczy wśród produktów nabiałowych.
Nabiał to jedna z podstaw polskiej diety. Jego wpływ na zdrowie od wielu lat wzbudza kontrowersje. Jedno jest pewne - nabiał nabiałowi nierówny. Specjaliści od żywienia na ogół są zgodni, że produkty fermentowane jak kefir czy mleko acidofilne są zdrowsze od mleka czy serków. Nie najlepszą reputacją cieszą się także sery żółte z masowej produkcji. Wiele z nich jest "fałszowanych" szkodliwymi substancjami o działaniu rakotwórczym. Ser jest najbardziej kwasotwórczy wśród produktów nabiałowych.
O szkodliwym wpływie alkoholu na zdrowie nie trzeba chyba nikomu przypominać. Ogromna ilość badań naukowych potwierdza, że nadmierne spożywanie napojów wyskokowych przyczynia się do rozwoju chorób serca i nowotworów, niekorzystnie działa na funkcjonowanie całego organizmu. Mówi się, że lampka czerwonego, wytrawnego wina, wypijana raz na jakiś czas jest wręcz wskazana - obfituje bowiem w witaminy i minerały. Zdarza się jednak, że po tego typu napoje sięgamy znacznie częściej i w większych ilościach. Alkohol posiada silne działanie zakwaszające - w szczególności dotyczy to trunków wysokoprocentowych. Jego nadużycie kończy się nie tylko bólem głowy, ale często także zgagą.
O szkodliwym wpływie alkoholu na zdrowie nie trzeba chyba nikomu przypominać. Ogromna ilość badań naukowych potwierdza, że nadmierne spożywanie napojów wyskokowych przyczynia się do rozwoju chorób serca i nowotworów, niekorzystnie działa na funkcjonowanie całego organizmu. Mówi się, że lampka czerwonego, wytrawnego wina, wypijana raz na jakiś czas jest wręcz wskazana - obfituje bowiem w witaminy i minerały. Zdarza się jednak, że po tego typu napoje sięgamy znacznie częściej i w większych ilościach. Alkohol posiada silne działanie zakwaszające - w szczególności dotyczy to trunków wysokoprocentowych. Jego nadużycie kończy się nie tylko bólem głowy, ale często także zgagą.
Badania naukowe wskazują, że regularne spożywanie mięsa, szczególnie czerwonego, jest rakotwórcze. Do rozwoju nowotworów, a także innych chorób cywilizacyjnych przyczyniają się w pierwszej kolejności konserwanty i stabilizatory zawarte w wędlinach z masowego przetwórstwa. Ponadto produkty mięsne silnie zakwaszają organizm i spożywanie ich w nadmiarze może negatywnie wpływać na zdrowie.
Badania naukowe wskazują, że regularne spożywanie mięsa, szczególnie czerwonego, jest rakotwórcze. Do rozwoju nowotworów, a także innych chorób cywilizacyjnych przyczyniają się w pierwszej kolejności konserwanty i stabilizatory zawarte w wędlinach z masowego przetwórstwa. Ponadto produkty mięsne silnie zakwaszają organizm i spożywanie ich w nadmiarze może negatywnie wpływać na zdrowie.
Cukier to nie tylko białe kryształki, które dodajemy do herbaty czy kawy. Pod tym pojęciem kryją się kolorowe napoje, słodkie wypieki, żywność przetworzona ale również węglowodany (w szczególności te proste jak glukoza i fruktoza). Cukier powoduje obniżenie pH krwi, a jeśli jego poziom nie zostanie wyrównany przez żywność zasadotwórczą, bardzo łatwo o zakwaszenie. Ponadto, skutkiem nadmiernego spożywania produktów z dodatkiem cukru i syropu glukozowego jest nadprodukcja soków trawiennych, podrażnienie śluzówki żołądka, a w konsekwencji choroba wrzodowa.
Cukier to nie tylko białe kryształki, które dodajemy do herbaty czy kawy. Pod tym pojęciem kryją się kolorowe napoje, słodkie wypieki, żywność przetworzona ale również węglowodany (w szczególności te proste jak glukoza i fruktoza). Cukier powoduje obniżenie pH krwi, a jeśli jego poziom nie zostanie wyrównany przez żywność zasadotwórczą, bardzo łatwo o zakwaszenie. Ponadto, skutkiem nadmiernego spożywania produktów z dodatkiem cukru i syropu glukozowego jest nadprodukcja soków trawiennych, podrażnienie śluzówki żołądka, a w konsekwencji choroba wrzodowa.
 Produkty mączne coraz częściej znajdują się w ogniu krytyki lekarzu i dietetyków. Większość z nich faktycznie jest niezdrowa. Sprzyjają odkładaniu się tkanki tłuszczowej, a w przypadku regularnego spożywania, zwiększają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Mączne produkty zawierają gluten, który może wywoływać alergie i stany zapalne w organizmie. Produkty pszenne są też wysokokwasotwórcze. Nadmierne ich spożywanie może prowadzić do nadkwasoty, zgagi i podrażnienia błony śluzowej żołądka.
Produkty mączne coraz częściej znajdują się w ogniu krytyki lekarzu i dietetyków. Większość z nich faktycznie jest niezdrowa. Sprzyjają odkładaniu się tkanki tłuszczowej, a w przypadku regularnego spożywania, zwiększają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Mączne produkty zawierają gluten, który może wywoływać alergie i stany zapalne w organizmie. Produkty pszenne są też wysokokwasotwórcze. Nadmierne ich spożywanie może prowadzić do nadkwasoty, zgagi i podrażnienia błony śluzowej żołądka.
Najzdrowsza czekolada to taka, która zawiera co najmniej 70 proc. kakao – taka ma mniej szkodliwych dodatków. W każdej postaci jednak przyczynia się do zakwaszenia organizmu, ponieważ zawiera cukier i tłuszcze roślinne. Zaleca się spożywanie niewielkich ilości gorzkiej czekolady, z prostym składem (jest bogata m.in. w magnez), zamiast przetworzonych wyrobów czekoladowych.
Najzdrowsza czekolada to taka, która zawiera co najmniej 70 proc. kakao – taka ma mniej szkodliwych dodatków. W każdej postaci jednak przyczynia się do zakwaszenia organizmu, ponieważ zawiera cukier i tłuszcze roślinne. Zaleca się spożywanie niewielkich ilości gorzkiej czekolady, z prostym składem (jest bogata m.in. w magnez), zamiast przetworzonych wyrobów czekoladowych.
Wokół kawy narosło wiele mitów – między innymi, że odwadnia i wypłukuje minerały z organizmu. Nowe badania obalają te teorie i informują, że picie kawy jest zupełnie bezpieczne dla zdrowia. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzać z jej ilością. Niestety, napar z mielonych ziaren kawowca to jeden z najbardziej zakwaszających napojów. Nie jest to jednak powód, dla którego należy zrezygnować z "małej czarnej", choć z pewnością warto popijać ją szklanką wody.
Wokół kawy narosło wiele mitów – między innymi, że odwadnia i wypłukuje minerały z organizmu. Nowe badania obalają te teorie i informują, że picie kawy jest zupełnie bezpieczne dla zdrowia. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzać z jej ilością. Niestety, napar z mielonych ziaren kawowca to jeden z najbardziej zakwaszających napojów. Nie jest to jednak powód, dla którego należy zrezygnować z "małej czarnej", choć z pewnością warto popijać ją szklanką wody.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?