Wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego. Jego niedobór powoduje m.in.: osłabienie, nerwowość, nastroje depresyjne. Dużo składnika dostarczą ci np.: brokuły (gotowane w małej ilości wody i krótko), natka, sałata.
Przeciwdziała zaburzeniom nerwowym. Objawem jej niedoboru mogą być, oprócz osłabienia, bezsenności i depresji, także drętwienie i skurcze mięśni oraz zajady w kącikach ust. Pod względem jej zawartości króluje kasza gryczana.
Chronią przed sezonową depresją i z tej przyczyny są obecne w codziennej diecie np. Norwegów. Najlepsze źródła to: olej lniany (trzymany w ciemnym i chłodnym miejscu, w zakręconej butelce) i rzepakowy, ryby morskie.
To jeden z pierwiastków niezbędnych do dobrego samopoczucia. Chroni m.in. przed osłabieniem i bezsennością, a dodatkowo niskim ciśnieniem krwi. Występuje m.in. w: suszonych morelach, figach, rodzynkach, cytrusach, pomidorach.
Zapewnia prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych i działa równoważąco na psychikę. Gdy go brakuje, mamy nie tylko gorszy nastrój, ale też np. łatwiej się przeziębiamy. Magnezowi potentaci to np.: nasiona słonecznika, orzechy, kakao.