Reklama

Najlepsze oleje, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu we krwi

By obniżyć cholesterol, warto tłuszcze twarde zastąpić wybranymi olejami, np. zrezygnować z margaryny do ciasta, smalcu do smażenia czy masła na grzankę. Starajmy się jednak, by było to nie więcej niż łyżka lub dwie dziennie.

Najlepszym olejem stosowanym na zimno, np. do sałatek, jest olej lniany. Do smażenia używajmy oleju rzepakowego (można go też stosować na zimno). 

Mniej popularne oleje, działające leczniczo, to kukurydziany, z czarnuszki, wiesiołka i konopny. Kupisz je w sklepach ze zdrową żywnością. W dressingach warto je łączyć z musztardą i sokiem cytrynowym. 

Olej kukurydziany ma 40 proc. więcej niż olej rzepakowy steroli, które obniżają cholesterol. Tłoczonego na zimno używamy do sałatek, na rafinowanym możemy smażyć. Ma słodkawy smak. 

Reklama

Olej z czarnuszki stosuje się tylko na surowo, nie przekraczając 2 łyżeczek dziennie (w 2-3 porcjach). Ma korzenny, lekko goryczkowy, pikantny smak. Zawiera 85 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

Olej z nasion wiesiołka jemy na surowo (np. skrapiając nim sałatę, warzywa, kaszę). Stosuj półtorej łyżeczki dziennie. Ma orzechowo-zbożowy smak. Uwaga! Nie jedz go, gdy bierzesz leki przeciwzakrzepowe. 

Olej konopny ma dobre proporcje kwasów omega -6 do -3. Jedz łyżkę dziennie na zimno lub dodawaj w ostatniej minucie gotowania czy smażenia. Ma orzechowy smak. 

Nasza rada: By oleje jeszcze bardziej obniżały cholesterol, można wymieszać je z czosnkiem. Rozgnieć ząbki czosnku z jednej główki. Przełóż do butelki, wlej pół litra oleju. Zakręć i odstaw na 2 tygodnie do szafki. Co drugi dzień potrząsaj butelką. Olej będzie mieć czosnkowy smak. Czosnek lepiej dodawać do olejów o mniej intensywnym smaku, np. rzepakowego, lnianego.

100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy