Najzdrowsze produkty pochodzenia pszczelego
Produkty pochodzenia pszczelego zalicza się do najzdrowszych na świecie. Nie bez przyczyny nazywa się je naturalnymi antybiotykami czy eliksirem młodości. Zawierają mnóstwo substancji bioaktywnych, działają bakteriobójczo i regeneracyjnie, szybko dodają energii i wzmacniają cały organizm. Mają zbawienny wpływ na skórę, układ krążenia i odporność, co najważniejsze – są łatwo przyswajalne przez nasz organizm. To między innymi dlatego apiterapia (leczenie przy użyciu produktów pszczelich) zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Poznaj najzdrowsze produkty pochodzenia pszczelego i sprawdź, jak działają na nasze zdrowie.
Naturalny miód to najpopularniejszy pszczeli produkt. Wyróżnia się wiele jego rodzajów, np. akacjowy, gryczany, lipowy, faceliowy, wrzosowy czy wielokwiatowy. Różnią się one nie tylko smakiem i aromatem, ale przede wszystkim właściwościami leczniczymi. Wybór miodu powinien być więc uzależniony od dolegliwości, którą chcemy zwalczyć. Przykładowo na infekcje górnych dróg oddechowych najlepszy jest miód lipowy czy wielokwiatowy, a na problemy z wątrobą czy sercem – rzepakowy. Warto jednak wiedzieć, że każdy naturalny miód ma silne właściwości regenerujące i wzmacniające. Poprawia kondycję całego organizmu, pobudza apetyt i odporność, ma też zbawienny wpływ na skórę (przyspiesza gojenie się ran i odbudowę naskórka) i układ krążenia (zmniejsza ryzyko miażdżycy).
Pyłek kwiatowy jest jedynie częściowo przetworzony przez pszczoły i zawiera tysiące drobnych składników ziół i kwiatów. Wykazuje silne właściwości grzybobójcze i antybakteryjne. Oprócz witamin i minerałów znajdziemy w nim dużo białka, przez co pyłek kwiatowy jest szczególnie polecany wegetarianom. Ma też zbawienny wpływ na układ pokarmowy i trawienny (pomaga zregenerować wątrobę).
Pierzga pszczela
Pierzga pszczela (nazywana też pyłkiem pszczelim) to zakonserwowany pyłek kwiatowy. Pszczoły mieszają go z miodem i własną śliną, z czasem ulega fermentacji mlekowej. Pierzgę uznaję się za najwartościowszy produkt pochodzenia pszczelego. Znajdujące się w niej substancje bioaktywne szybko regenerują organizm, wzmacniają odporność i poprawiają kondycję układu nerwowego (pierzgę poleca się nawet jako wsparcie w zwalczaniu depresji). Pierzga świetnie wpływa też na układ pokarmowy i trawienny (łagodzi obawy wrzodów, niweluje biegunki i zaparcia, pomaga oczyścić wątrobę). Wzmacnia też naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko anemii.
Propolis (nazywany też kitem pszczelim) to mieszanka składników pozyskiwanych z roślin, balsamu pyłkowego i kitu pszczelego. Przypomina gęstą i lepką żywicę o charakterystycznym zapachu. Znajdujące się w nim substancje wykazują silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Pomagają zwalczyć także drożdżaki czy wirusa odpowiedzialnego za opryszczkę. Propolis jest też skuteczny w zwalczaniu infekcji gardła i krtani, stymuluje układ odpornościowy i ma zbawienny wpływ na wątrobę (spowalnia wirusowe zapalenie tego narządu) i może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów.
Mleczko pszczele
Mleczko pszczele to wydzielina z gruczołów pszczół robotnic, jest też pokarmem tych owadów w ich pierwszych dniach życia. Nie bez przyczyny nazywa się je eliksirem młodości – poprawia kondycję skóry i spowalnia procesy starzenia się. Wykazuje pozytywny wpływ na nastrój i samopoczucie, wzmacnia naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko miażdżycy.