Nalewka z wiśni i jej prozdrowotne właściwości
Właśnie rozpoczął się sezon na wiśnie, które notabene są jednymi z najzdrowszych letnich owoców. Znajdziemy w nich praktycznie wszystkie składniki odżywcze potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Wielu z nas z pewnością wykorzysta wiśnie do przygotowania przetworów. My jednak szczególnie polecamy zaprawić nalewkę z wiśni, która jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Oto jej cenne właściwości oraz naprawdę prosty przepis.
Nalewka z wiśni to bogate źródło witamin oraz innych wartości odżywczych, między innymi minerałów. Znajdziemy w niej witaminy: A, B1, B2, B16, C, K oraz PP, a także minerały takie, jak: żelazo, sód, miedź, wapń, fosfor oraz mangan. Zawiera również duże ilości błonnika, pektyn, melatoniny, flawonoidów oraz kwasów: jabłkowego, cytrynowego i foliowego. Patrząc na jej bogaty skład, trudno się dziwić, że ma tak pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Oto jej najcenniejsze właściwości.
Pektyna zawarta w wiśniach to substancja wspomagająca wydalanie metali ciężkich oraz toksyn z organizmu. Wykazuje również właściwość zmniejszania poziomu cholesterolu we krwi. Wystarczy kieliszek wiśniowej nalewki dziennie, by pozbyć się z organizmu wielu szkodliwych substancji.
Wzmacnia odporność organizmu
W wiśniach znajdziemy również ogromne ilości antyoksydantów, które skutecznie zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój większości chorób oraz za przedwczesne starzenie się. Regularnie pita nalewka z wiśni wzmacnia odporność organizmu i chroni go przed chorobami.
Doskonale wpływa na serce
W wiśniach znajdziemy również cenne antocyjany, które rozszerzają naczynia krwionośne i usprawniają pracę serca. Antocyjany wspomagają również produkcję czerwonych krwinek. Poza tym, wiśnie to bogate źródło potasu, który wspomaga wydalanie soli z organizmu i wzmacnia serce. Systematycznie pita nalewka z wiśni może zapobiec nawet zawałowi.
Poprawia przemianę materii i przyspiesza spalanie tłuszczu
Dzięki sporej zawartości błonnika w wiśniach, nalewka działa również pozytywnie na układ trawienny. Usprawnia procesy trawienne i wspomaga odchudzanie. Wystarczy kieliszek nalewki dziennie, by przyspieszyć spalanie tłuszczu w organizmie. Zarówno wiśnie, jak i nalewka przynoszą uczucie sytości. Warto stosować ją, gdy potrzebujemy zastrzyku energii.
Nalewka nie jest trudna w przygotowaniu. Oto składniki, które będą potrzebne:
* kilogram dojrzałych wiśni, najlepiej wydrylowanych (będziemy mogli je później wykorzystać na przykład jako dodatek do deserów);
* jeden litr spirytusu;
* 600 mililitrów wody;
* cukier (ilość według uznania).
Sposób wykonania
1. Przygotowujemy duży słój, najlepiej dwu lub trzylitrowy.
2. Słodzimy wiśnie według uznania.
3. Wlewamy 600 mililitrów spirytusu i 600 mililitrów wody.
4. Mieszamy całość długą łyżką.
5. Zamykamy słoik i odstawiamy na cztery tygodnie w ciemne miejsce.
5. Po upływie czterech tygodni otwieramy słoik i dolewamy pozostałą część spirytusu.
6. Całość odstawiamy na cztery miesiące.
Gotową nalewkę przelewamy do mniejszych buteleczek i przechowujemy w ciemnym miejscu.