Napary ziołowe pomocne przy przejedzeniu

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Próżno szukać osoby, która w trakcie kilku dnia Bożego Narodzenia nie pofolguje sobie z przysmakami. Z myślą o tym, żeby radość świętowania nie zakończyła się bólem brzucha albo rozstrojem żołądka, dobrze mieć pod ręką zioła, czyli naturalne antidotum na przejedzenie. Jeszcze lepiej pilnować umiaru w ilości zjadanych smakołyków, co w okresie świątecznym bywa poważnym wyzwaniem. W jakie zioła warto zaopatrzyć świąteczną kuchnię? Podpowiadamy!

Napar z lipy pomoże przy przejedzeniu
Napar z lipy pomoże przy przejedzeniu123RF/PICSEL

Wielu z nas urabia sobie ręce po łokcie, by przygotować dom, a przede wszystkim stół na wyjątkowy czas Bożego Narodzenia. Gdy wreszcie zasiądziemy do suto zastawionych stołów, by rozkoszować się świąteczną atmosferą i smakiem wyszukanych frykasów, nasze trzewia będą uwijać się jak w ukropie, żeby to wszystko strawić. Warto sięgnąć po napary ziołowe, by wesprzeć je w tej tytanicznej pracy.

Napary ziołowe: Lipa

Lipa jest trochę zapomnianym ziołem. Z jej właściwości chętnie korzystały nasze babcie. Boże Narodzenie to dobry czas, by sobie o niej przypomnieć. Lipa stymuluje wydzielanie żółci i soków żołądkowych. Usprawnia metabolizm tłuszczów i wszystkie procesy trawienne. Pobudza trzewia do intensywnej pracy. Sprawdza się przy dyskomforcie trawiennym.

Jak przygotować napar?

Zalać łyżkę lipowego ziela szklanka wrzątku. Parzyć około 20 minut pod przykryciem. Po przecedzeniu i przestudzeniu jest gotowy do picia. Dla optymalnego efektu, dobrze pić napar trzy razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem.

Miętowa herbata ukoi podrażniony żołądek
Miętowa herbata ukoi podrażniony żołądek123RF/PICSEL

Napary ziołowe: Mięta pieprzowa

Zawarte w aromatycznych listkach mięty pieprzowej olejki eteryczne czynią z niej atrakcyjny napar, zarówno w smaku, jak i aromacie. Polacy lubią miętę i chętnie po nią sięgają, by ukoić i wyciszyć zmysły. Warto skorzystać również z jej właściwości metabolicznych. Mięta pieprzowa stymuluje wydzielanie soków trawiennych, działa wiatropędnie i rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Pomaga trawić trudne dla trzewi produkty, z naciskiem na tłuste i mączne przysmaki polskiej kuchni. W czasie świąt najlepiej pić ją profilaktycznie, czyli przed posiłkiem. Niezmiennie pamiętając o umiarze, zarówno w ilości wypijanych filiżanek naparu miętowego (najlepiej nie przekraczać trzech), jak i zjadanych pokarmów.

Napary ziołowe: Rumianek

Korzystne dla metabolizmu właściwości rumianku wynikają z zawartych w nim kumaryn i flawonoidów. To one odpowiadają za rozkurczowe działanie rośliny na mięśnie gładkie jelit. Rumianek koi podrażnienia w obrębie błony śluzowej przewodu pokarmowego i ogranicza stany zapalne. Łagodzi bóle brzucha, wzdęcia, kłucia w podbrzuszu i biegunki. Znosi też przykre dolegliwości związane ze zgagą i refluksem żołądkowo-przełykowym, a te potrafią dać się we znaki przy świątecznym stole. Jest polecany zarówno przy przejedzeniu, jak i zatruciach, chorobie wrzodowej żołądka i zespole jelita drażliwego. Świeży napar z rumianku warto wypić przed obfitym posiłkiem.

Napary ziołowe: Melisa

Po ziele melisy sięgamy najczęściej, by wyciszyć i stonować emocje. Roślina ma korzystny wpływ również na układ pokarmowy. Sprzyja wydzielaniu soków żołądkowych i żółci, przez co usprawnia metabolizm tłuszczów i szereg procesów trawiennych. Dobrze, by mieli ją pod ręką miłośnicy dań mięsnych, zwłaszcza tłustych, oraz zwolennicy kuchni bazującej na roślinach strączkowych. Jest zalecana przy bólach brzucha, kłuciach w podbrzuszu, skurczach jelit i problemach w obrębie dróg żółciowych.

Napar z tymianku korzystnie wpływa na obciążoną wątrobę
Napar z tymianku korzystnie wpływa na obciążoną wątrobę123RF/PICSEL

Napary ziołowe: Tymianek

Ziele tymianku można stosować zarówno jako przyprawę, jak i napar. Warto przekonać się do tego oryginalnego smaku. Tymianek skutecznie wspiera pracę układu pokarmowego. Pomaga uporać się z przejedzeniem, sprzyja leczeniu nieżytów żołądka i łagodzi dolegliwości wynikające z jelita drażliwego, takie jak wzdęcia, kłucia w podbrzuszu i bóle brzucha. Korzystnie wpływa na pracę wątroby. Wszak nie tylko żołądek i jelita, ale również wątroba jest mocno obciążona bożonarodzeniowymi przysmakami. Tymianek pomaga regulować cykl wypróżnień.

Jak przygotować napar?

Zalać łyżkę tymianku szklanką wrzątku i parzyć kwadrans pod przykryciem. Po przecedzeniu i przestudzeniu jest gotowy do picia. Napar z tymianku ma mocny, esencjonalny smak. Czasem trzeba spróbować kilkakrotnie, żeby go polubić.

Ewa Koza, mamsmak.com

"Zdrowie na widelcu" Wigilijne potrawy. Co zrobić, żeby nie zaszkodziły?Polsat Cafe
INTERIA.PL
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na