Napój imbirowy na bóle migrenowe: Przepis
Popularny dzięki swoim wyjątkowym właściwościom leczniczym imbir wykorzystywany jest między innymi jako środek łagodzący mdłości, niestrawność i bóle mięśni. Co ciekawe, szczypta przyprawy dodana do zwykłej herbaty nie tylko wzbogaci i uszlachetni jej smak, ale także przyniesie ulgę w bólu głowy, czy dolegliwościach związanych z przeziębieniem czy grypą. Z kolei przyrządzony na bazie imbiru napój wzmacnia układ odpornościowy, pomaga niwelować objawy wielu chorób, a co więcej jest prosty i szybki w wykonaniu.
Bóle głowy:
Imbir jest bardzo skuteczny w łagodzeniu bólów głowy i migren, a przyrządzony na jego bazie gazowany napój dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Warto go wypróbować, jeszcze zanim sięgniemy po tabletkę przeciwbólową, a z pewnością przyniesie nam ulgę.
Mdłości
Imbir jest jedną z najpopularniejszych przypraw, które łagodzą mdłości. Przyrządzony na jego bazie napój zaleca się także kobietom w początkowej fazie ciąży oraz osobom zmagającym się z chorobą morską oraz chorobą lokomocyjną.
Imbir to także doskonały sposób na wzmocnienie odporności. Dzięki temu organizm łatwiej radzi sobie w starciu z wszelkimi chorobami. Wykazuje też właściwości przeciwzapalne. Co więcej jest łatwo dostępny i względnie tani.
Składniki potrzebne do przyrządzenia gazowanego napoju imbirowego:
• 4 szklanki wody,
• 1 szklanka obranego i startego imbiru,
• Miód,
• Woda gazowana,
• 2 limonki,
• Liście mięty (opcjonalnie).
Wlej cztery szklanki wody do małego garnuszka i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niej starty imbir. Zmniejsz płomień i podgrzewaj mieszankę przez pięć minut, a następnie przecedź ją przez sito.
Następnie zmieszaj wodę z imbirem z wodą gazowaną, wlej odrobinę soku z limonki i dodaj miód oraz listek mięty do smaku.
Imbirowy napój gazowany można podawać zarówno schłodzony jak i na ciepło.