Reklama

Napoje, które uspokajają

Podczas przygotowań i porządków, gdy dużo spraw na głowie, a czasu mało, nerwy mogą odmówić posłuszeństwa. Warto zrobić sobie przerwę na koktajl, który działa jak tabletka uspokajająca.

Nadmiar przedświątecznych obowiązków często wywołuje rozdrażnienie i huśtawki nastrojów. Zamiast ratować się preparatami z apteki, lepiej wykorzystać naturalne witaminy i minerały, które wspomagają pracę układu nerwowego.

Oto najskuteczniejsze z nich:
- potas, magnez, wapń - taki zestaw minerałów poprawia pamięć oraz pracę mózgu, a także ułatwia zachowanie szczupłej sylwetki (znajduje się m.in. w bananach i pomidorach);
- witaminy z grupy B znane są z tego, że zapobiegają depresji i wyciszają (zasobne w te witaminy są m.in. warzywa zielone - brokuły, seler naciowy, szpinak, ale też pomidory, jabłka).

Reklama

Ważna rada

Podczas długotrwałego napięcia organizm traci dużo witaminy C. Zatem koktajle warzywne i owocowe również uzupełnią jej braki.

Oto propozycje napojów, które poprawią nastrój w przedświątecznym okresie (przepisy są na 1 porcję, więc by zwiększyć ilość napoju, należy proporcjonalnie dodać więcej składników).

Jabłkowy z żeń-szeniem indyjskim

Pod wpływem stresu organizm produkuje kortyzol - hormon, który powoduje podwyższenie poziomu glukozy we krwi i odkładanie się tkanki tłuszczowej na brzuchu! Z hormonem stresu poradzi sobie indyjski żeń-szeń - doskonały na wyciszenie.

Indyjski żeń-szeń można kupić w sklepach ze zdrową żywnością (także w sklepach internetowych). Najlepszy będzie w postaci proszku (cena za 10 dag, 30-40 zł).

Wystarczy intensywnie zmieszać 1 szklankę dowolnego soku, np. jabłkowego (świeżo wyciśnięty), 1 łyżeczkę proszku z korzenia żeń-szenia indyjskiego.

Wartość odżywcza: Tyle kalorii, ile ma szklanka wybranego do koktajlu soku, np. z jabłkowym - 125 kcal.

Z awokado (na słodko i pikantnie)

Niedawno odkryto, że kwasy omega-3 nie tylko są cenne dla serca, ale pozytywnie wpływają też na obniżenie stresu. Dobrym źródłem tych kwasów jest awokado.

W supermarkecie wybieraj awokado, którego skórka lekko ugina się pod naciskiem palca. Ale nawet kupno niedojrzałego, to nie problem. Wystarczy owinąć awokado w papier, a w ciągu kilku dni dojrzeje w temperaturze pokojowej.

Jest prosty w wykonaniu. Wystarczy razem zblendować: 1/2 obranego ze skórki awokado, 1 pokrojone jabłko bez skórki, plaster ananasa (świeży lub z puszki) lub zamiennie łodyżkę selera naciowego - jeżeli koktajl ma być pikantny oraz 1 szklankę wody niegazowanej. Słodkiego wariantu koktajlu nie trzeba dosładzać (ananas nada mu słodyczy). Wariant z selerem naciowym można przyprawić do smaku np. szczyptą soli morskiej.

Wartość odżywcza: Szklanka koktajlu na słodko ok. 250 kcal, pikantnego ok. 200 kcal.

Pomidorowy z oliwą i bazylią

Tłuszcze roślinne też zawierają kwasy omega-3 i 6, cenne dla układu nerwowego.

Należy dokładnie wymieszać: 1/2 szklanki soku pomidorowego oraz 1/2 szklanki soku z grejpfruta (lub z ananasa), 1 łyżeczkę oliwy lub oleju, szczyptę ostrej papryki (lub kroplę sosu tabasco), 1 ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę) i listki bazylii.

Wartość odżywcza: 1 szkl. 110-130 kcal (z sokiem grejpfrutowym mniej kalorii).

Bananowy z zieloną herbatą

Ta herbata zawiera L-teaninę, substancję, która uaktywnia fale alfa w mózgu. Są one odpowiedzialne za odprężenie psychiczne, łagodzą stres i uspokajają.

Jaką herbatę wybrać? Np. zieloną w proszku (Matcha). Jest bardzo bogata w L-teaninę.

Wystarczy razem zmiksować: 1 banan i ew. 1 brzoskwinię (może być z puszki), 1 szklankę mleka roślinnego (np. sojowego, ryżowego), 1 łyżeczkę herbaty w proszku.

Wartość odżywcza: 1 szklanka 150-300 kcal (w zależności od rodzaju mleka).

Najlepsze do słodzenia

Jeśli ktoś nie lubi słodzików, a nie może obyć się bez słodzenia napojów, warto wybrać miód - zawiera kwasy i sole mineralne (wapń, magnez, fosfor, potas) i substancje działające antybiotycznie.

Jaki miód wybrać? Możliwości jest dużo, np. akacjowy o łagodnym smaku i delikatnym zapachu, rzepakowy - mocno słodki, gryczany - mniej słodki o korzennym zapachu. Wartość odżywcza 1 łyżeczka miodu to 30-40 kcal.

Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy