Reklama

Reklama

Napoje wchodzące w interakcje z lekami

Choć zdrowe i pomocne przy wielu popularnych dolegliwościach, dla niektórych osób bywają jednak niewskazane.

Cenne działanie zielonej herbaty, mięty i soku grejpfrutowego potwierdza wielu specjalistów. Napoje te mają korzystny wpływ na naszą urodę i samopoczucie. Równocześnie jednak lekarze ostrzegają, że picie ich nie jest polecane, gdy leczymy się na nadciśnienie i przyjmujemy środki farmakologiczne.

Zielona herbata

Wystarczy łyżeczka listków i szklanka gorącej wody, by powstał leczniczy napój. Warto po niego sięgać, gdy chcemy pozbyć się „brzuszka” i obniżyć poziom cholesterolu oraz trójglicerydów.

Zielona herbata pomoże nam również uniknąć próchnicy, a nawet ochronić się przed rakiem i chorobą Alzheimera. Ale napój ma też wpływ na pracę komórek w jelitach. I to właśnie jest powód, dla którego lepiej czasem zrezygnować z jego picia lub je ograniczyć.

Reklama

To pokazał eksperyment! Jednej grupie osób badacze podawali do picia zieloną herbatę, drugiej natomiast zwykłą, niegazowaną wodę. Następnie wszyscy uczestnicy eksperymentu przyjęli dawkę 30 mg tzw. nadololu (leku na nadciśnienie).

Okazało się, że badani pijący zieloną herbatę mieli aż o 75 proc. niższe stężenie substancji leczniczej we krwi niż pozostali. Stąd wniosek, że spożywanie napoju może być przyczyną mniejszej skuteczności terapii.

Eksperci radzą: zastąp zieloną herbatę niegazowaną wodą (lub przynajmniej zachowuj czterogodzinną przerwę między piciem naparu a przyjęciem leku).

Napar z mięty

Zioło jest polecane przy zaburzeniach trawienia, braku apetytu, skurczach żołądka i kolce jelitowej. Także przy skłonnościach do podwyższonego ciśnienia, pod warunkiem, że nie zażywamy leków na jego obniżenie. Napar w połączeniu z tabletkami może niebezpiecznie obniżyć ciśnienie i w efekcie doprowadzić nawet do omdlenia.

Sok grejfrutowy

Dzięki dużej zawartości flawonoidów działa przeciwzapalnie i uszczelniająco na tętnice. Jednak te same składniki mogą również blokować enzymy, za pomocą których organizm rozkłada (czyli metabolizuje) leki na nadciśnienie. Wskutek tego we krwi krąży zbyt duża ilość chemicznej substancji leczniczej. Ciśnienie może za bardzo spaść i choremu dokucza ból głowy.

Informacje na temat wpływu pokarmów i napojów na skuteczność leków znajdziesz na poniższej stronie: www.leki-informacje.pl.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: napoje | napar | napój | sok | ekspert | ZIO

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje