Reklama

Natka na stół

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że wszystko co dobre, mamy w warzywniaku obok. Szczególnie teraz, w środku zimy, powinniśmy sięgać po produkty, które wspomogą nasze zdrowie. Jednym z nich jest natka pietruszki.

Natka rekomendowana jest szczególnie przy anemii, ze względu na dużą zawartość żelaza. Ma sporo witaminy C (aż 3 razy więcej niż osławiona cytryna), witaminy z grupy B, ponadto: A, C, E, K i kwas foliowy. Obfituje także i mikro i makroelementy, takie jak: cynk, wapń, potas, magnez, sód, miedź, mangan.

Zielona nać może stać się tajną bronią przy braku apetytu, zwłaszcza u dzieci i osób starszych. Jest skutecznym antidotum na dolegliwości trawienne, pasożyty jelitowe, wzdęcia i niestrawność.

Najczęściej używamy jej jako dodatku do rosołu. Tymczasem możemy zrobić z niej pyszną pastę do kanapek, którą da się wykorzystać też do drugiego dania, podając jako pesto.

Reklama

Jak ją zrobić? Wystarczy bardzo drobno pokroić natkę pietruszki (jeden pęczek wystarczy), dodać ok. łyżkę oliwy, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Taką pastą śmiało można smarować kanapki. 


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: natka pietruszki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy