Naturalne sposoby na zgagę i refluks
Zgaga jest nieprzyjemną przypadłością, której doświadczają najczęściej dorośli. Charakteryzuje się ona uczuciem pieczenia za mostkiem, które atakuje również przełyk i gardło. Warto wiedzieć, że nie jest to choroba, a jedynie objaw niestrawności lub schorzeń układu pokarmowego. Przyczyny zgagi mogą być różne. Ta najczęstsza to po prostu niestrawność. Jednak powodem uczucia nieprzyjemnego pieczenia w przełyku mogą być również poważne choroby układu pokarmowego, takie jak: wrzody żołądka lub dwunastnicy, a także coraz bardziej popularny refluks. Refluks żołądkowo-przełykowy objawia się zarzucaniem treści z żołądka do przełyku. Dzieje się tak, ponieważ napięcie zwieracza w jego dolnej części jest zmniejszone i nie rozluźnia się w odpowiednim momencie. W konsekwencji, po przejściu pokarmu do żołądka nie następuje jego całkowite zamknięcie (jak w przypadku zdrowego przełyku). Skutkiem jest cofanie się kwasu żołądkowego do przełyku, a w rezultacie uczucie zgagi. Jest to nic innego jak kwas, który parzy twój przełyk. Auć! Refluks powoduje również promieniujący ból szyi. Zdarza się również, że treść żołądka może docierać do krtani lub oskrzeli, powodując w tych obszarach stan zapalny. Obecnie istnieje wiele preparatów farmakologicznych, które leczą refluks i występującą przy tym schorzeniu zgagę. Dodatkowo jednak zaleca się stosowanie naturalnych sposobów, które nadal są wyjątkowo skuteczne w walce z refluksem i zgagą. Przedstawiamy kilka z nich.
Proszek do pieczenia to jeden z najstarszych i najbardziej znanych preparatów na zgagę. Jest wyjątkowo skuteczny, ponieważ stanowi pochodną wodorowęglanu sodu, który skutecznie neutralizuje kwasy żołądkowe. Łyżeczka proszku do pieczenia z odpowiednią ilością wody wystarczą, żeby pozbyć się palącego uczucia w przełyku. Lecznicza mikstura zapobiegnie również kolejnym atakom kwasów. Proszek do pieczenia można zastąpić również sodą oczyszczoną.
Potrzebne ci będą:
• Połowa lub cała łyżeczka proszku do pieczenia
• szklanka wody
Przepis
Dodaj proszek do około 230 mililitrów wody. Następnie wymieszaj składniki i wypij napój. Czynność należy powtarzać do siedmiu razy na dobę i nie dłużej niż przez tydzień. Proszek do pieczenia zawiera dużą ilość soli, która może powodować skutki uboczne stosowania tego preparatu, takie jak: opuchlizna czy mdłości.
Aloes jest rośliną, która posiada wyjątkowe właściwości łagodzące i lecznicze. Dlatego tak często używana jest na oparzenia słoneczne. Jest również doskonałym preparatem na wszelkie dolegliwości przełyku. Pomaga zwalczać zgagę i ułatwia spożywanie posiłków osobom cierpiącym na refluks. Jeśli odczuwasz uczucie pieczenia w przełyku lub podrażnienia żołądka, zaopatrz się w sok aloesowy. Na pewno przyniesie ulgę i uspokoi organizm. Dla lepszego efektu, wybierz naturalny sok aloesowy, który należy rozpuścić w szklance wody. Pij mieszankę aloesową przed każdym posiłkiem. Pamiętaj jednak, że aloes działa również jako środek przeczyszczający, dlatego kupując sok, sprawdź czy na etykiecie nie widnieją niepokojące cię składniki.
Żuj gumy bez cukru
Magazyn „The Journal of Dental Research” przeprowadził badanie wśród osób cierpiących na chorobę refluksową przełyku (GERD) lub przewlekłą zgagę. Okazało się, że odczuwały one znaczną ulgę w swoich dolegliwościach, gdy żuły gumę bez cukru przez około 30 minut po posiłku. Podczas żucia gumy uaktywniają się ślinianki i zwiększa się przepływ śliny. Dzięki niej kwasy zostają rozcieńczone i szybko znikają, przez co objawy GERD zostają złagodzone. Ta oryginalna i tania metoda działa również przy okazjonalnym występowaniu zgagi. To nasza ślina sprawia, że występujący od czasu do czasu refluks jest zupełnie bezbolesny. Jeśli miewasz problemy ze zgagą lub refluksem, koniecznie żuj bezcukrowe gumy zaraz po posiłkach.
Lecznicze herbatki z imbiru i rumianku pomagają w różnego rodzaju schorzeniach. W dolegliwościach związanych z refluksem i zgagą łagodzą uczucie pieczenia, redukują nieprzyjemny zapach z ust, a także odkażają jamę ustną i przełyk. Herbatkę imbirową najlepiej przygotować ze świeżo startego korzenia przyprawy. Wiórki imbiru wrzuć do kubka i zalej wrzątkiem. Po kilku minutach napar powinien być gotowy. Herbatkę rumiankową możemy przyrządzić ze świeżego rumianku lub z torebki. Efekt działania będzie podobny.
Uwaga! Jeśli cierpimy na refluks i zgagę nie powinniśmy pić napojów o wysokiej temperaturze. Warto zatem zaczekać, aż nasze herbatki się ostudzą.
Głowa do góry!
Objawy zgagi dokuczają najczęściej w nocy. Gdy leżymy, grawitacja działa na niekorzyść naszego układu pokarmowego, ponieważ zawartość żołądka przesuwa się wtedy w kierunku przełyku. Zaleca się zatem sen na lekko podwyższonej poduszce. Jeśli w nocy odczujesz nieprzyjemne uczucie pieczenia, unieś na kilka minut głowę i podstaw pod nogi coś, co pozwoli by leżały ponad powierzchnią łóżka. Możesz również umieścić profilowaną poduszkę pod materacem. Taka metoda zapewni poprawną pracę żołądka i zatrzyma wędrówkę kwasów do przełyku.
Przy zgadze i refluksie ważne jest przestrzeganie odpowiedniej diety, a także sposób spożywania posiłków. Osobom cierpiącym na te przypadłości zaleca się jedzenie lekkich, niskokalorycznych potraw, które nie będą podrażniały ich przewodu pokarmowego. Posiłki należy jeść wolno, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Żołądek zyska wtedy cenny czas na dokładne strawienie jedzenia i nie będzie wytwarzał dodatkowego kwasu. Cierpiący na refluks powinni jeść niewielkie posiłki. Ostatni zaleca się spożyć cztery godziny przed snem.
Więcej kwasu
Może wydawać się to niedorzeczne, ale jednym ze skutecznych sposobów walki z kwasami, które atakują nasz przełyk jest terapia naturalnym kwasem! Dlaczego? Ponieważ refluks spowodowany jest zbyt małą ilością tej substancji w żołądku. W konsekwencji dolny zwieracz przełyku pracuje niepoprawnie. Jeśli cierpisz na refluks, powinieneś spróbować terapii czystym, niefiltrowanym octem jabłkowym. Przyniesie ona ulgę twoim dolegliwościom.
Potrzebne będą:
• trzy łyżeczki lub jedną łyżkę niefiltrowanego octu jabłkowego
• 170-230 mililitrów wody
Wskazówki
Ocet wymieszaj z wodą. Odstaw na kilka minut, by składniki mogły dokładnie się połączyć. Mieszankę pij trzy razy dziennie przed najważniejszymi posiłkami. Jeśli zaobserwujesz pogarszające się objawy refluksu, przerwij terapię. Zbyt duża ilość octu może przyczynić się do nasilenia dolegliwości.