Reklama

Reklama

Nauka gotowania sprzyja zdrowej diecie

Udział w warsztatach kulinarnych nie tylko wzbogaca naszą wiedzę i umiejętności kucharskie. Jak wskazują badania nauka gotowania wpływa również na to, jak się odżywiamy.

Naukowcy z Uniwersytetu w Leeds wskazują, że osoby, które uczestniczyły w kulinarnych warsztatach o połowę zmniejszały ilość spożywanych przekąsek, za to w codziennej diecie zwiększyli ilość spożywanych owoców i warzyw.

- Pozytywne zmiany w sposobie odżywiania widoczne były od razu po zakończeniu kursu. To wskazuje, że m.in takie programy jak prowadzone przez Jamiego Olivera Ministry of Food mogą zachęcać do wprowadzania zmian w sposobie odżywiania, które w dłuższej perspektywie mają istotny wpływ na zdrowie - wyjaśnia prof. Janet Cade.

Reklama

Sam Jamie Oliver bardzo mocno angażuje się w przedsięwzięcia związane z przekazywaniem wiedzy na temat zdrowego żywienia. Już w 2008 roku wyrażał duże zaniepokojenie sposobem odżywiania Brytyjczyków i przestrzegał przed kryzysem zdrowotnym - jego zdaniem miliony Brytyjczyków nie potrafią gotować podstawowych posiłków. Oznacza to, że zaciskając pasa, będą wybierali tanie i niezdrowe posiłki.

Wiele rodzin odżywia się daniami na wynos, bo po prostu nie umie gotować - grzmiał Oliver. Podejmowane przez niego inicjatywy, takie jak wspomniane już Ministry of Food, czy programy kulinarne pokazują jak odżywiać się zdrowo i różnorodnie.

- Dzięki przekazywanej wiedzy, daję ludziom możliwość, aby zarówno oni sam jak również ich rodziny odżywiali się lepiej. To ważne badanie pokazuje, że kiedy ludzie nauczą się już gotować, zdobędą podstawową wiedzę na temat żywienia zmieniają swoje nawyki żywieniowe - podkreśla szef kuchni.


PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje