Nie daj się osteoporozie!
Wiek, brak ruchu i zła dieta fatalnie odbijają się na naszych kościach.

Najmocniejsze kości mamy około 30. roku życia. Potem zaczyna się powolna utrata masy kostnej. Jej ubytek nasila się szczególnie u kobiet w okresie menopauzalnym. Co gorsza, początki osteoporozy są niemal bezobjawowe, widoczne i odczuwalne stają się dopiero dalsze fazy choroby, gdy osoba chora dosłownie kurczy się w oczach, a jej pozbawione wapnia kości stają się bardzo kruche i zaczynają się łamać.
Jak rozpoznać chorobę?
Na zdjęciu rentgenowskim widać tylko znaczny ubytek kości. Czulsze jest badanie densytometryczne, które pozwala stwierdzić nawet niewielką utratę masy kostnej. Bardzo pomocne w diagnozie choroby są też badania krwi, które umożliwiają ocenę gospodarki wapniowej organizmu i na jej podstawie określenie ryzyka wystąpienia tego schorzenia. Czasem jednak chory sam może się zorientować, że z jego kośćmi jest coś nie tak, zwłaszcza gdy często odczuwa bóle kręgosłupa, i to nie na jednym np. lędźwiowym odcinku, ale na wszystkich pozostałych.
Czynniki ryzyka
Zobacz również:
- Nie potrzebują nikogo, chcą mieć święty spokój. Czy po złamanym sercu można "wygoić się" za bardzo?
- Maj pachnie, maj uczula. Co naprawdę podrażnia nas w tym miesiącu i jak to rozpoznać?
- Zmęczone, zaczerwienione, zamglone? O oczy możesz zadbać już na etapie zakupów spożywczych
- Oscypek oczami rodowitej góralki – historia prawdziwego smaku prosto z Podhala
Do najczęstszych należy właśnie obniżenie poziomu estrogenów w okresie klimakterium, kiedy to zmienia się cała gospodarka hormonalna organizmu. Innym jest po prostu zła dieta, uboga w wapń i witaminę D lub niewłaściwe wchłanianie przez układ pokarmowy. Bardzo ważna jest też budowa ciała, osoby o drobnych kościach znacznie częściej mają problemy z osteoporozą niż tzw. grubokościste. Brak ruchu i nieaktywny tryb życia także sprzyjają chorobie. Niekiedy za ubytek masy kostnej odpowiadają niektóre leki przyjmowane przez chorego.
Profilaktyka
Zapobieganie osteoporozie polega na stosowaniu diety bogatej w wapń. Minimalne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi ok. 1200-1300 mg. Najwięcej znajdziemy go w mleku i produktach mlecznych, serach, soi, sardynkach, łososiu, orzeszkach ziemnych, orzechach włoskich, nasionach słonecznika, jarmużu, fasoli, brokułach, jajach, szpinaku, burakach i rabarbarze. Nasze kości wzmocni też wysiłek fizyczny. Ruszajmy się więc jak najwięcej (lecz unikajmy forsowania się). Wyeliminujmy też z diety używki, przede wszystkim alkohol i papierosy.