Nie tylko parzy, ale i leczy, czyli pani doktor pokrzywa
Dzięki zawartości wielu cennych witamin i soli mineralnych, w tym rzadkich mikroelementów, pokrzywa ma wiele właściwości leczniczych. Jak podaje specjalista ziołolecznictwa Zbigniew T. Nowak, zawiera też enzymy pobudzające trawienie.
Pokrzywa zwyczajna - jak przekonuje specjalista ziołolecznictwa Zbigniew T. Nowak - w hierarchii wszystkich ziół, jakie kiedykolwiek znała ludzkość, od wieków zajmuje szczególne miejsce. "Można śmiało powiedzieć, że niejednemu człowiekowi przywróciła zdrowie" - pisze w swojej książce "Zdrowie i odporność. Reaktywacja. Jak wzmocnić organizm w walce z chorobami". Jej drugi gatunek, pokrzywa żegawka, również posiada właściwości lecznicze.
Za co jest ceniona? "Pokrzywa to skarbnica witaminy C (ma jej 10 razy więcej niż sok z cytryny), K, E, z grupy B, karotenu (prowitamina A) i kwasu foliowego. W roślinie tej znajdujemy ogromne bogactwo soli mineralnych, a wśród nich wapń, potas, magnez, żelazo, krzem, fosfor oraz rzadkie mikroelementy, jak mangan czy tytan" - wylicza znawca i dodaje, że zawiera ona też m.in. flawonoidy czy kwasy organiczne.
Nowak zauważa również, że pokrzywę chwalili już wielcy lekarze i botanicy starożytni w swych dziełach. Co więcej, pokrzywa była też ulubioną rośliną leczniczą słynnej benedyktynki - świętej Hildegardy.
"Udowodniono naukowo, że pokrzywa uaktywnia pracę układu odpornościowego, gdyż pobudza fagocytozę (proces niszczenia chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów). Wzmaga też wytwarzanie w organizmie limfocytów typu T oraz nieocenionej broni przed wirusami - interferonów. Według najnowszych doniesień - może być wykorzystywana poza tym w leczeniu chorób autoimmunologicznych (np. reumatoidalne zapalenie stawów), które wynikają z tego, że układ odpornościowy nie rozpoznaje własnych komórek i zaczyna je atakować. Takie choroby stanowią dziś poważny problem dla medycyny" - przekonuje Nowak.
Co ciekawe, pokrzywę w różnych postaciach już od dawna podawano ludziom słabym, bladym - cierpiącym na anemię. "Zauważono, bowiem, że ma ona wprost zdumiewające właściwości krwiotwórcze. Dzieje się to za sprawą bogactwa witamin i soli mineralnych zawartych w tej roślinie (m.in. żelaza, witaminy K i kwasu foliowego). Sok ze świeżej pokrzywy z miodem pszczelim proponuje się osobom wyczerpanym długimi chorobami, stresem, często zapadającym na choroby z przeziębienia i grypę, rekonwalescentom i po przeprowadzonych zabiegach chirurgicznych" - wyjaśnia ekspert i przyznaje, że pokrzywa to prawdziwy skarb dla ludzi, którzy prowadzili kurację antybiotykami, bo sprawnie naprawia wywołane nimi szkody.
Okazuje się też, że pokrzywa to niewyobrażalne dobrodziejstwo dla chorych na nowotwory, którzy szybciej odzyskują siły, np. po wykonanych zabiegach radio- i chemoterapii. "Należy też dodać, że pokrzywa należy do uznanych przez naukę roślin o właściwościach przeciwrakowych. Działa poza tym przeciwzapalnie" - tłumaczy.
Roślina ta stanowi też nieprzebrane źródło łatwo przyswajalnych witamin, minerałów i enzymów pobudzających ogólny metabolizm, co warto wziąć pod uwagę w związku ze świętami... (PAP Life)