Niezwykłych właściwości proszku z chleba świętojanskiego
Proszek z chleba świętojańskiego uzyskiwany jest z łupin w kształcie fasoli, które znajdują się na drzewie. Pochodzi ono ze wschodnich regionów Morza Śródziemnego. Łupiny te niekiedy używane są do wytwarzania syropu stosowanego w produkcji żywności, ale najczęściej otrzymuje się z nich proszek, wykorzystywany jako substytut czekolady w pieczeniu i wytwórstwie słodyczy. Proszek ten jest bogaty w składniki odżywcze i przeciwutleniacze. A oto niezwykłe właściwości proszku z drzewa świętojańskiego.
Spożywanie proszku z chleba świętojańskiego pomaga zmniejszyć poziom "złego" cholesterolu w naszym organizmie. Proszek ten zawiera polifenole, które wiążą cholesterol w żołądku i wspomagają jego przepływ.
Jest bardzo zdrowym zamiennikiem czekolady
Jako alternatywa dla czekolady, proszek z chleba świętojańskiego jest o wiele zdrowszy. Ma niską zawartość kalorii i nie ma w nim kofeiny. Dzięki temu proszek z chleba świętojańskiego jest idealny dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy, lubiących czekoladę, a jednocześnie chcących stracić na wadze.
Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania proszku z chleba świętojańskiego obejmują również wspieranie pracy układu trawiennego. Zawiera on wysoki poziom tanin, które doskonale wpływają na nasz układ trawienny. Taniny wspierają regularną pracę tego układu i istnieją badania potwierdzające ich skuteczność w leczeniu biegunki u małych dzieci.
Wpływa na siłę naszych kości
Proszek z drzewa świętojańskiego wpływa również korzystnie na budowę naszych kości. Jeden kubek tego proszku zawiera około 35% dziennego zapotrzebowania człowieka na wapń. Oprócz tego, że wapń jest ważnym minerałem dla zdrowia naszych kości, wpływa również korzystnie na pracę układu nerwowego.
Witamina E, którą znajdziemy w proszku z drzewa świętojańskiego, wykazuje korzystne działanie zarówno dla naszej skóry, jak i włosów. Wpływa na ich młody wygląd i przeciwdziała powstawaniu zmarszczek na skórze.
Pomaga w zwalczaniu infekcji
Kolejną wspaniałą korzyścią, jaką możemy mieć ze spożywania proszku z chleba świętojańskiego, jest jego zdolność do zwalczania infekcji. Wykazuje on bowiem właściwości przeciwwirusowe i bakteriobójcze, a zawdzięczamy to zawartości kwasu galusowego i tanin. Właściwości te okazują się szczególnie pomocne w problemach żołądkowych.