Reklama

O jakiej porze brać witaminę D? Sprawdź, czy nie popełniasz błędu

Często słyszy się o tym, że w naszej szerokości geograficznej łatwo o niedobory witaminy D, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Z tego powodu wielu z nas decyduje się na suplementację tego składnika dla dobrego samopoczucia, wzmocnienia odporności i zapobiegania osteoporozie. Na tym nie kończą się jej właściwości. Trzeba również pamiętać o tym, kiedy zażywać witaminę D. Pora dnia ma w tej kwestii niezwykle istotne znaczenie. Jej lekceważenie może nam poważnie zaszkodzić.

Witamina D - na co pomaga?

Jej rola w organizmie jest bardzo złożona. Witamina D odpowiada za regulowanie poziomu fosforu i wapnia, co przekłada się na zdrowie mięśni, kości oraz zębów. Jej niedobór w przypadku dzieci może prowadzić do zwyrodnień kości i krzywicy, z kolei u dorosłych skutkować bólami kostnymi oraz rozwojem osteoporozy. Jakie jeszcze są właściwości witaminy D?

Reklama
  • Utrzymanie jej właściwego poziomu jest ważne dla całego układu immunologicznego i zwiększenia odporności na infekcje.
  • Niedobór witaminy D może skutkować również bardziej uciążliwym przebiegiem choroby i wolniejszym powrotem do formy.
  • Jest składnikiem, który hamuje namnażanie się komórek nowotworowych.
  • Szczególnie ważna jest dla osób, które mają predyspozycje do rozwoju cukrzycy typu 1 i 2.
  • Zbyt niski poziom witaminy niejednokrotnie skutkuje nadciśnieniem tętniczym i zwiększa ryzyko występowania chorób serca.

Zobacz też: Pięć nietypowych objawów niedoboru żelaza. Zwróć uwagę na język i stopy

Gdzie występuje witamina D?

Witamina D jest syntetyzowana w skórze pod wpływem światła słonecznego. Kąpiele słoneczne są pod tym kątem najbardziej efektywne od kwietnia do września. Zaleca się, by przebywać na słońcu przez 15-20 minut dziennie bez użycia kremów z filtrem. Ważne jest także odsłonięcie co najmniej 18 procent ciała - ten efekt można uzyskać, zakładając koszulkę z krótkim rękawem i krótkie spodenki.

O dostarczanie organizmowi witaminy D powinniśmy dbać także w jadalni. W jakich produktach występuje witamina D? Zaleca się włączenie do jadłospisu:

  • jajek,
  • tłustych ryb morskich (np. tuńczyka, śledzia, sardynek, makreli, łososia i dorsza),
  • serów (w tym goudy, camemberta, cheddaru i parmezanu)
  • wątróbki.

Kiedy zażywać witaminę D?

Przede wszystkim potrzebę suplementacji należy skonsultować z lekarzem. Zarówno niedobór, jak i nadmiar witaminy D działają szkodliwie. Specjalista na podstawie wyników badań i wywiadu będzie w stanie dobrać optymalną dawkę. Jeśli jesteś już po wizycie w gabinecie i aptece, sprawdź, o jakiej porze brać witaminę D. Właściwa godzina ma większe znaczenie, niż się wydaje!

Przede wszystkim pamiętaj o wyznaczeniu jednej pory - każdego dnia staraj się przyjmować witaminę D o tej samej godzinie. Weź pod uwagę, że jest ona substancją rozpuszczalną w tłuszczach, więc witaminę D należy przyjmować wraz z posiłkiem. Zaleca się, aby były to godziny poranne, więc zażywaj ją podczas śniadania.

Dlaczego nie należy przyjmować witaminy D wieczorem?

Zdarza się, że witamina D zakłóca naturalne wytwarzanie melatoniny - hormonu, który odpowiada za jakość snu. Jeśli więc będziemy zażywać ją w godzinach wieczornych, możemy narazić się na problemy z zasypianiem i bezsennością.

Polecamy:

Tego unikaj przed badaniem krwi. Inaczej wyniki nie będą miarodajne

Kawa z kardamonem: Pobudzi jelita do pracy, pomoże unormować ciśnienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: witamina d suplementacja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy