Objawy niedoboru witaminy B12. Co jeść w takim przypadku?
Produkty bogate w witaminy to podstawa zdrowej diety. Są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niedobór witaminy B12 objawia się widocznymi sygnałami w ciele. Można go jednak uzupełnić odpowiednią dietą lub suplementacją.
Podstawową przyczyną niedoboru witaminy B12 jest oczywiście zbyt mała ilość tego składnika w naszej diecie. Innymi powodami może być nadużywanie alkoholu, zakażenie tasiemcem, a także leki, które hamują wydzielanie kwasu solnego w żołądku.
Objawami neurologicznymi niedoboru witaminy B12 są: zaburzenia węchu, czucia skórnego siły mięśniowej czy chodu, niedosłuch, drętwienie i niedowład kończyn. Z kolei od strony pokarmowej skutkami może być brak apetytu, utrata masy ciała, zaparcia, biegunki i nudności.
Jak szybko uzupełnić niedobór witaminy B12? Aby doraźnie pomóc organizmowi, najlepsza będzie suplementacja. Stosuje się zastrzyki lub tabletki, przy czym te drugie rzadziej z uwagi na to, że niedobór może wynikać ze słabego wchłaniania witaminy przez przewód pokarmowy.
A co jeść przy niedoborze witaminy B12? Najwięcej tego składnika odżywczego zawierają: mięso oraz przetwory mięsne (głównie wieprzowina i wołowina), ryby (w szczególności szczupak), mleko oraz przetwory mleczne, sery, jaja, a także drożdże spożywcze.
***
Zobacz również:
Witamina B12: Za co odpowiada, czym grozi niedobór?
Często łapiesz infekcje? Przyczyną może być niedobór witaminy K
Witamina D - ile potrzebujemy jej jesienią i zimą?