Często łapiesz infekcje? Przyczyną może być niedobór witaminy K
Witamina K odgrywa ważną rolę dla poprawnego funkcjonowania organizmu, a jest tak niedoceniana. Znaleźć ją można w wielu warzywach i owocach, które warto włączyć do codziennej diety. Ma wiele właściwości, a jej niedobór może zaszkodzić. Braki witaminy K łatwo rozpoznamy po charakterystycznych objawach.
Witamina K w organizmie człowieka odgrywa istotną rolę, ponieważ wpływa na poprawne funkcjonowanie układu krwionośnego. Witaminy z grupy K wspierają działanie układu sercowo-naczyniowego, dzięki działaniu przeciwkrwotocznemu. Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i żył, co zabezpiecza je przed uszkodzeniami. Poza tym, jej właściwy poziom zapewnia utrzymanie równowagi gospodarki wapniowej, ponieważ bierze ona udział w procesie formowania tkanki kostnej.
Dodatkowo witamina K charakteryzuje się właściwościami antyseptycznymi, więc ma działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicznej. Działa również przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Witamina K to grupa związków chemicznych, które są łatwo rozpuszczalne w tłuszczach. Wyróżnia się trzy podstawowe typy tej witaminy:
- witamina K1 - jest najpopularniejszą wśród rodzajów witaminy K, można ją znaleźć w warzywach i owocach
- witamina K2 - jej głównym źródłem są drobnoustroje tworzące florę jelitową, znajdujące się w jelicie czczym i krętym
- witamina K3 - stanowi syntetyczną pochodną witaminy K. Cechuje się wysoką przyswajalnością, ponieważ jest rozpuszczalna w wodzie
Czytaj również: Domowa apteczka. Kiedy należy brać witaminę D?
Witamina K ma największy związek z układem krwionośnym, zatem jej niedobór będzie najłatwiej zauważyć po zaburzeniach jego funkcjonowania. Z powodu zbyt małej ilości witaminy z grupy K w organizmie może dochodzić do wzmożonych krwotoków i problemów z krzepnięciem krwi. Czas zakrzępnięcia krwi może się wydłużać. Możliwe jest także występowanie krwiomoczu, obfitszych miesiączek oraz krwawienia z błon śluzowych ( krwotoki z nosa lub wewnątrz układu pokarmowego). Częściej także będą pojawiały się siniaki na skórze.
Witamina K wzmacnia układ odpornościowy, dzięki działaniu antybakteryjnemu i przeciwzapalnemu. Z powodu jej niedoboru może dochodzić do osłabienia układu immunologicznego, co będzie się objawiało częstszym występowaniem infekcji bakteryjnych. Mogą temu towarzyszyć także biegunki.
Sprawdź: Witamina P. Zapomniana, a tak przydatna
Największą ilość witaminy z grupy K zapewnia flora bakteryjna jelit, która produkuje jej wersję K2. Dużą dawkę wchłaniamy także z pożywienia. Z tego powodu rzadko dochodzi do niedoboru witaminy K w organizmie. Najczęściej do takiej sytuacji dochodzi w wyniku schorzeń związanych z jelitami lub wątrobą.
Obniżenie poziomu witaminy K może być także efektem ubocznym długotrwałego przyjmowania antybiotyków oraz leków o działaniu przeciwzakrzepowym i przecidrgawkowym. Za mniejszą przyswajalność odpowiedzialne mogą być również pochodne kwasu salicylowego. Witamina K będzie gorzej się wschłaniała u osób, które z powodu schorzeń borykają się z niską przyswajalnością poszczególnych witamin. Do grupy chorób, które obniżają przyswajalność witamin z grupy K należą celiaklia, mukowiscydoza czy zapalenie trzustki.
Z kolei do najprostszych powodów niedoboru witaminy K należy zbyt mała ilość zielonych warzyw w codziennej diecie. Problem najczęśćiej rozwiązuje zmiana sposobu żywienia i wprowadzenie większej ilości produktów bogatych w tą witaminę. Można także suplementować witaminę K, co zalecane jest szczególnie osobom niedożywionym. Jednak należy pamiętać, że przed suplementacją warto skonsultować się z lekarzem w celu dostosowania dawki i rodzaju witaminy.
Źródłem witaminy K są przede wszystkim rośliny zielone, które cechują się wysoką zawartością chlorofilu. Najwięcej zawierają ją:
- brokuły
- jarmuż
- szpinak
- brukselka
- sałata rzymska
- sałata lodowa
- rukola
- roszponka
- kapusta włoska
- szparagi
- seler naciowy
- pietruszka
- botwinka
- ogórki
- cukinia
- groszek
- awokado
- bób
Warto pamiętać, że nie tylko zielone warzywa są bogatym źródłem witaminy K, ponieważ występuje ona także w owocach, zbożach i bakaliach. Można ją znaleźć jeszcze wśród takich warzyw, jak ziemniaki, marchew, karczochy, kalafior czy topinambur. Z kolei najwięcej z owoców mają jej brzoskwinie i truskawki. Poza tym, witamina K jest elementem m.in. daktyli, kaszy bulgur, soi, jajek, produktów mlecznych oraz wątróbki. Jednak produkty pochodzenia zwierzęcego zawerają jej najmniejszą ilość.
***
Zobacz także:
Witamina K dobra dla niemowlaka