Reklama

Ocet jabłkowy

O zaletach octu jabłkowego napisano wiele. Ma szereg zastosowań zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Leczy bądź łagodzi wiele męczących dolegliwości, wspomaga odchudzanie, a nawet upiększa. Można kupić gotowy, ale lepiej zrobić własny, domowy.

Ile gospodyń, tyle przepisów na ocet jabłkowy. Do najprostszych należą te, w których zamiast całych owoców wykorzystywane są skórki, tak też jest bardziej ekonomicznie. Jabłka można będzie wykorzystać do ciasta, przy produkcji kompotu czy musu.

Jak przygotować ocet? 

Obieramy dwa kilogramy jabłek, skórki przekładamy do głębokiego glinianego naczynia lub dużego słoja i zalewamy przegotowaną wodą. Najlepiej odmierzać jej ilość szklankami, ponieważ w kolejnym kroku dodamy tyle łyżek cukru, ile szklanek wody wlaliśmy do naczynia. Skórki nie mogą wystawać ponad wodę, gdyż w takich warunkach zaczęłyby gnić. Można pomóc sobie używając np. małego talerzyka, który uniemożliwiałby skórkom wypływanie na powierzchnię, ale na ogół porządne mieszanie i spychanie ich na dno powinno wystarczyć. Całość przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką-recepturką. Odstawiamy na 4 tygodnie w zaciemnione miejsce o temperaturze pokojowej. Raz dziennie mieszamy zawartość naczynia/słoja. Po upływie miesiąca odcedzamy otrzymany ocet i przelewamy go do ciemnych buteleczek. Od tego czasu powinien być przechowywany w lodówce.

Reklama

Będzie nam służył jako zdrowszy zamiennik octu spirytusowego, środek wspomagający trawienie, dodatek do kąpieli przy bolących stawach czy po poparzeniu słonecznym, środek na ból gardła i przeziębienia, alternatywę dla drogeryjnych toników oraz antyperspirantów… Możliwości wykorzystania są prawie nieograniczone. 

Ocet jabłkowy może znaleźć się w diecie dzieci, ale nie nadaje się do spożycia przez maluchy przed 2. rokiem życia.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy