Reklama

Reklama

Odmładzanie zacznij od diety

Zasada jesteś tym, co jesz ma również swoje odbicie w naszym wyglądzie. Jak podkreśla Elizabeth Peyton-Jones, autorka książki kucharskiej "Cook Yourself Young" zmiana nawyków żywieniowych może nie tylko poprawić nasz wygląd, ale również opóźnić procesy starzenia się.

- Jedzenie jest najlepszym sojusznikiem w walce z procesem starzenia - podkreśla w rozmowie z "Telegraph" Elizabeth Peyton-Jones. - Każdy z nas wie, że nadmierne opalanie się, alkohol, stres przyspieszają proces starzenia się i powodują, że jego oznaki są bardziej widoczne. Jednak nie zdajemy sobie sprawy, że spożywanie niewłaściwych produktów, zła dieta również sprawiają, że wyglądamy i czujemy się staro - dodaje.

Reklama

Autorka "Cook Yourself Young" wspomina, że jej zainteresowanie zdrową dietą i wpływem pokarmów na stan naszego ciała zaczęło się 20 lat temu. - Pamiętam, że gdy dość poważnie podupadłam na zdrowiu, mój przyjaciel zdradził mi recepturę na wywar z ziół, który przekazał mu jego dziadek. Byłam zdumiona jak szybko wróciłam do zdrowia. Ten incydent sprawił, że zaczęłam się interesować medycyną naturalną, wpływem ziół i pokarmów na zdrowie człowieka - opowiada. Podstawą jej kuchni są świeże produkty, a samo menu składa się w 50-60 proc. z produktów surowych. Podkreśla, że aby móc dostrzec spodziewanych efektów należy spożywać osiem porcji warzyw dziennie.

Niestety, chcąc zachować młody wygląd, trzeba na dobre z codziennego menu wyrugować produkty przetworzone, zawierające węglowodany rafinowane, sól, niezdrowe tłuszcze. Jednym słowem robiąc zakupy najlepiej omijać półki ze słodyczami, białym pieczywem, makaronami, oczyszczonym ryżem.

- Zacznijmy od metody małych kroków, powoli rezygnując, albo zastępując dotąd używane produkty ich zdrowymi zamiennikami. Masło czy margarynę, którą smarowaliśmy tosty można zastąpić awokado. Wspaniała, pyszna i zdrowa alternatywa. Trzeba być otwartym na nowe smaki. Szybko może się okazać, że produkty, które do tej pory nam nie smakowały i wydawały się nudne i bez wyrazu, staną się dla nas źródłem inspiracji do wielu potraw - przekonuje autorka książki.

Podkreśla, że podstawą jej diety są surowe warzywa. Powód? Według Elizabeth Peyton-Jones, to najlepsze remedium i sposób na szybki powrót do zdrowia, zastrzyk utraconej energii i najlepsza kuracja przeciwstarzeniowa. - Jesteśmy uzależnieni od żywności o niskiej jakości i bez wartości odżywczych, a nie zdajemy sobie sprawy, że możemy czuć się lepiej i lepiej wyglądać zadziwiająco szybko, jeśli tylko zmienimy to, co jemy - dodaje autorka "Cook Yourself Young".

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje