Reklama

Ogórek kiwano: Zdrowy, pyszny i niskokaloryczny

Tajemnicza nazwa „kiwano” należy do egzotycznej i bardzo zdrowej rośliny, która pochodzi z Afryki. W Europie można spotkać ją coraz częściej. Kiwano to warzywo, a konkretnie ogórek, choć zupełnie niepodobny do popularnych zielonych ogórków. Tę oryginalną roślinę charakteryzuje nie tylko zachwycający wygląd, ale również niebanalny smak i szereg właściwości prozdrowotnych. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć o ogórku kiwano.

Kiwano

Ogórek kiwano (z łacińskiego Cucumis metulifer), popularnie zwany ogórkiem kolczastym, pochodzi z Afryki i od wielu lat uprawiany jest w tamtych regionach. Kiwano jest rośliną pnącą, która na pierwszy rzut oka nie zaskakuje swoim wyglądem. Dopiero, gdy zaglądniemy pod liście, możemy wpaść w zachwyt! Właśnie tam rosną owoce kiwano – egzotyczne ogórki, które stanowią najbardziej atrakcyjną część rośliny.

Ogórki kiwano mają owalny kształt. Mierzą od 10 do 15 centymetrów i ważą około 300 gramów. Skórka ogórka jest lekko chropowata i pokryta wypukłościami, które przypominają igiełki. Kiwano zazwyczaj występuje w dwóch barwach: zielonej i jaskrawo-pomarańczowej. Miąższ warzywa jest jasnozielony i pokryty niewielkimi pestkami. Nazwa ogórka pochodzi od słów: kiwi i banan, gdyż w smaku kiwano przypomina połączenie tych dwóch owoców.

Reklama

Samo zdrowie

Ogórek kiwano nie bez przyczyny zaliczany jest do grupy najzdrowszych egzotycznych warzyw. Po pierwsze jest niskokaloryczny. W 100 gramach kiwano są tylko 44 kalorie. Ponadto, zawiera niewielką ilość węglowodanów i tłuszczów, a także spore ilości składników mineralnych: wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Regularne jedzenie tego oryginalnego warzywa pozwala szybko uzupełnić niedobory składników mineralnych i wzmocnić organizm. W kiwano znajdziemy również pokaźną dawkę witamin: A, B i C, a także kwas foliowy.

Działanie prozdrowotne

Wykazano, że kiwano dzięki powyższym wartościom odżywczym działa pozytywnie na zdrowie. W szczególności wspomaga pracę serca i układu pokarmowego. Reguluje metabolizm i łagodzi dolegliwości trawienne. Ponadto, poprawia krążenie krwi, oczyszcza organizm z toksyn, a także wzmacnia odporność. Eksperci podkreślają, że to idealne warzywo dla osób zmagających się z różnego rodzaju chorobami, a w szczególności z nadwagą. Kiwano wykazuje również pozytywny wpływ na skórę. Wzmacnia ją, wygładza, a także opóźnia proces starzenia się.

Zastosowanie

Kiwano można jeść zarówno w surowej postaci, jak i w formie różnego rodzaju deserów. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do potraw, wzbogacając je swoim oryginalnym smakiem. Co ciekawe, kiwano wyjątkowo długo utrzymuje świeżość, bo aż sześć miesięcy.

Egzotyczny ogórek zastosowanie znalazł nie tylko w kulinariach, ale również w przemyśle kosmetycznym. Obecnie dodawany jest do wielu popularnych kosmetyków hamujących starzenie się skóry.

Gdzie kupić kiwano?

Kiwano znajdziemy od czasu do czasu w dużych supermarketach i dobrze zaopatrzonych sklepach z warzywami. Cena egzotycznego ogórka jest bardzo zróżnicowana - waha się od dwóch do dziesięciu złotych. Warto wiedzieć, że kiwano można hodować samodzielnie, najlepiej w szklarniach. Jeśli mamy okazję spróbować tego oryginalnego warzywa, koniecznie z niej skorzystajmy. Jest pyszne i przede wszystkim bardzo zdrowe!

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy