Oliwki – naturalna profilaktyka

article cover

Oliwki – naturalna profilaktyka

Z biegiem lat w organizmie człowieka słabnie kondycja tętnic, co może wywołać liczne problemy zdrowotne. Związki zawarte w oliwkach usprawniają transport krwi z serca, sprzyjają także regeneracji mikrouszkodzeń, do których dochodzi u osób w podeszłym wieku. Ponadto, antyoksydacyjne składniki zawarte w oliwkach przeciwdziałają odkładaniu się złogów w tętnicach, a tym samym zmniejszają ryzyko zawału serca. Zapobiegają także innym, poważnym chorobom układu krążenia, na które jesteśmy narażeni.
Z biegiem lat w organizmie człowieka słabnie kondycja tętnic, co może wywołać liczne problemy zdrowotne. Związki zawarte w oliwkach usprawniają transport krwi z serca, sprzyjają także regeneracji mikrouszkodzeń, do których dochodzi u osób w podeszłym wieku. Ponadto, antyoksydacyjne składniki zawarte w oliwkach przeciwdziałają odkładaniu się złogów w tętnicach, a tym samym zmniejszają ryzyko zawału serca. Zapobiegają także innym, poważnym chorobom układu krążenia, na które jesteśmy narażeni.
Oliwki, a przede wszystkim tłoczone z ich oleje, zainteresowały francuskich badaczy, którzy na podstawie przeprowadzonych badań udowodnili, że codzienne spożywanie niewielkich ilości oliwy może uchronić przez udarem. Wyniki tego eksperymentu opublikowano w czasopiśmie medycznym ”Neurologia”, wydawanym przez Amerykańską Akademię Neurologii. Naukowcy zebrali informacje na temat stanu zdrowia 7625 osób powyżej 65. roku życia, które nigdy w życiu nie przeszły udaru. Po przeprowadzeniu ankiety, badani zostali podzieleni na trzy grupy – tych spożywających oliwę z oliwek codziennie, sporadycznie, oraz takich, którzy w ogóle jej nie uwzględniali w diecie. Co ciekawe, po pięciu latach okazało się, że osoby z pierwszej grupy były aż o 41 proc. mniej narażone na udar od pozostałych.
Oliwki, a przede wszystkim tłoczone z ich oleje, zainteresowały francuskich badaczy, którzy na podstawie przeprowadzonych badań udowodnili, że codzienne spożywanie niewielkich ilości oliwy może uchronić przez udarem. Wyniki tego eksperymentu opublikowano w czasopiśmie medycznym ”Neurologia”, wydawanym przez Amerykańską Akademię Neurologii. Naukowcy zebrali informacje na temat stanu zdrowia 7625 osób powyżej 65. roku życia, które nigdy w życiu nie przeszły udaru. Po przeprowadzeniu ankiety, badani zostali podzieleni na trzy grupy – tych spożywających oliwę z oliwek codziennie, sporadycznie, oraz takich, którzy w ogóle jej nie uwzględniali w diecie. Co ciekawe, po pięciu latach okazało się, że osoby z pierwszej grupy były aż o 41 proc. mniej narażone na udar od pozostałych.
Regularne spożywanie oliwek chroni nici DNA przed stresem oksydacyjnym, czyli stanem zaburzenia równowagi między antyoksydantami, a wolnymi rodnikami. Najbardziej narażone na niego są osoby żyjące w długotrwałym stresie, palące papierosy czy intensywnie uprawiające sport. W ich diecie nie powinno zabraknąć właśnie oliwek. Jedną z głównych przyczyn rozwoju cukrzycy typu 2 jest dieta obfitująca w tłuszcze, jednak nie wszystkie jego rodzaje działają tak samo. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwkach (ale również w orzechach czy nasionach) mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy, a także uchronić przed innymi chorobami przewlekłymi.
Regularne spożywanie oliwek chroni nici DNA przed stresem oksydacyjnym, czyli stanem zaburzenia równowagi między antyoksydantami, a wolnymi rodnikami. Najbardziej narażone na niego są osoby żyjące w długotrwałym stresie, palące papierosy czy intensywnie uprawiające sport. W ich diecie nie powinno zabraknąć właśnie oliwek. Jedną z głównych przyczyn rozwoju cukrzycy typu 2 jest dieta obfitująca w tłuszcze, jednak nie wszystkie jego rodzaje działają tak samo. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwkach (ale również w orzechach czy nasionach) mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy, a także uchronić przed innymi chorobami przewlekłymi.
Oliwki zawierają związki zapobiegające wielu chorobom – również tym uznawanym za plagę XXI wieku. Przede wszystkim działają antynowotworowo, a to za sprawą właściwości antyoksydacyjnych oraz przeciwzapalnych. Najistotniejszą rolę oliwki odgrywają w profilaktyce raka piersi. Zawarte w tych owocach związki – triperteny, hamują i przerywają namnażanie się komórek chorobotwórczych. Podobne działanie wykazują w przypadku nowotworu żołądka.
Oliwki zawierają związki zapobiegające wielu chorobom – również tym uznawanym za plagę XXI wieku. Przede wszystkim działają antynowotworowo, a to za sprawą właściwości antyoksydacyjnych oraz przeciwzapalnych. Najistotniejszą rolę oliwki odgrywają w profilaktyce raka piersi. Zawarte w tych owocach związki – triperteny, hamują i przerywają namnażanie się komórek chorobotwórczych. Podobne działanie wykazują w przypadku nowotworu żołądka.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?