Orzechowa dieta dobra na cukrzycę
Codzienna porcja orzechów zamiast ciastek pozwala skuteczniej kontrolować cukrzycę typu 2 i zapobiega komplikacjom, nie powodując przy tym wzrostu wagi.
Kierowany przez doktora Davida Jenkinsa zespół naukowców z St. Michael's Hospital i University of Toronto podzielił pacjentów z cukrzycą typu II na trzy grupy. W pierwszej pacjenci oprócz innych pokarmów dostawali codziennie ciasteczka (muffiny), w drugiej - mieszankę orzechów (migdały, orzechy pistacjowe, włoskie, pekanowe, laskowe, ziemne oraz orzechy makadamii i nerkowca). Trzecia grupa dostawała zarówno muffiny, jak i orzechy.
Okazało się, że częściowe zastąpienie węglowodanów w diecie dwiema uncjami orzechów(nieco mniej niż 60 gramów) pozwala skuteczniej kontrolować poziom glukozy i "złego cholesterolu" (LDL) u osób z cukrzycą typu II.
Największe korzyści odniosła grupa dostająca wyłącznie mieszankę orzechów - oprócz poziomu LDL obniżył się poziom glikowanej hemoglobiny (HbA1c), która jest dobrym długoterminowym wskaźnikiem stanu chorego na cukrzycę.
Natomiast osoby jedzące orzechy wraz z ciastkami miały wprawdzie niższy poziom "złego cholesterolu" niż jedzący tylko ciastka, jednak w obu przypadkach nie spadł istotnie poziom HbA1c.
Jak podsumowuje dr Jenkins, mieszane, nie solone orzechy, spożywane na surowo lub po uprażeniu pozwalają lepiej regulować poziom cukrów i cholesterolu w osoczu krwi, a przy tym nie przyczyniają się do otyłości.