Orzechy brazylijskie: Naturalna „witamina młodości”
Orzechy brazylijskie zawierają wiele witamin i minerałów, skutecznie chronią przed miażdżycą i innymi chorobami serca. Są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Świetnie smakują, a ich właściwości wykorzystuje także przemysł kosmetyczny. Nie bez przyczyny nazywa się je „witaminą młodości”. Dlaczego orzechy brazylijskie są tak cenne i w jaki sposób wpływają na nasze zdrowie oraz wygląd?
Orzechy brazylijskie to nasiona orzesznicy amazońskiej – jednego z najwyższych drzew puszczy amazońskiej. Orzesznica to potężne drzewo osiągające nawet 50 metrów wysokości. Rośnie na wyjątkowo żyznych glebach, co prawdopodobnie przyczynia się do zdrowotnych właściwości jej orzechów. Występuje w dorzeczu Amazonki – w Brazylii, Boliwii i Peru. Niestety ze względu na postępującą degradację środowiska naturalnego jest gatunkiem zagrożonym.
W 67% orzechy brazylijskie składają się z tłuszczu, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych. Reszta to węglowodany, białko i błonnik. Znajdują się w nich ponadto duże ilości witaminy E i witamin z grupy B, a także cenne minerały: magnez, fosfor, cynk, selen, wapń, potas i żelazo.
Zawarte w orzechach brazylijskich antyoksydanty bardzo pozytywnie wpływają na organizm. Usuwają wolne rodniki i chronią komórki przed starzeniem się, a także przed uszkodzeniami. W ten sposób znacznie zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Witaminy z grupy B, magnez i nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiadają z kolei za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawiają pamięć i koncentrację, ułatwiają walkę ze stresem, zmniejszają ryzyko depresji i bezsenności.
Spożywanie orzechów jest także zdrowe dla układu krążenia. Wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje poziom cholesterolu we krwi, chroni przed miażdżycą i innymi chorobami układu sercowo-naczyniowego. Orzechy brazylijskie są również źródłem cennego dla organizmu błonnika, który odpowiada za procesy trawienne, wchłanianie glukozy i szybszą przemianę materii. Zawarte w orzechach witaminy i minerały poprawiają ponadto kondycję kości i zębów, uczestniczą w ważnych procesach metabolicznych i pozytywnie wpływają na narząd wzroku. Orzechy brazylijskie są także polecane przyszłym mamom - zawierają kwas foliowy, który chroni płód przed uszkodzeniami.
Cennym składnikiem orzechów brazylijskich jest selen. Ten ważny pierwiastek wzmacnia odporność i jest niezwykle istotnym elementem metabolizmu hormonów tarczycy. Pozytywnie wpływa także na jakość plemników i zmniejsza ryzyko bezpłodności. Uaktywnia też przeciwutleniacze i poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
Orzechy brazylijskie mogą być smaczną przekąską. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do jogurtu, owsianki czy sałatek warzywnych i owocowych, a także słodkich deserów i ciast orzechowych. Trzeba jednak pamiętać, że zawierają dużo kalorii – aż 660 w 100 g, więc powinny na nie uważać osoby na diecie redukcyjnej.
Olej z orzechów brazylijskich jest także wykorzystywany do produkcji kosmetyków. Zawarta w nim witamina E nazywana jest „witaminą młodości”, dlatego olej znajdziemy w kremach do twarzy i ciała, szamponach, a także odżywkach do paznokci.
Kiedy orzechy brazylijskie mogą szkodzić?
Orzechy są częstym alergenem i mogą wywoływać objawy alergii pokarmowej – nudności, zaburzenia trawienia, biegunkę, a nawet wysypkę i problemy z oddychaniem. Przy silnych objawach alergii należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.