Osiem zalet czarnego pieprzu
Pasuje do niemal każdej potrawy. Można nawet dodać szczyptę do kawy lub herbaty, dla zaostrzenia smaku. Ale czy wiesz, co potrafi zrobić dla twojego zdrowia?
Zwalcza wolne rodniki
Zawarta w nim piperyna jest potężnym antyoksydantem. Znosząc działanie wolnych rodników, spowalnia starzenie.
Działa przeciwzapalnie
A naukowcy ostrzegają, że przewlekłe stany zapalne są powiązane z cukrzycą, chorobami serca i stawów, nowotworami. Piperyna zmniejsza nawet te związane z astmą i sezonową alergią.
Poprawia pracę mózgu
Dzięki piperynie usprawnia pamięć. Pomaga w chorobach związanych z degeneracją komórek, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. By wzmocnić to działanie, warto stosować pieprz w połączeniu z kurkumą.
Wpływa pozytywnie na trawienie cukru
Doprawienie pieprzem posiłku sprawi, że po jedzeniu poziom cukru we krwi mniej podskoczy. Częste i regularne stosowanie tej przyprawy poprawia też wrażliwość tkanek na insulinę.
Obniża poziom cholesterolu
Dzięki temu sprzyja zdrowiu serca. Ale do tego trzeba jeść go całkiem sporo, zażywać ekstrakt z pieprzu w kapsułkach albo - jak przy ratowaniu pamięci - połączyć z solidną dawką kurkumy.
Zwiększa wchłanianie składników z posiłku
W jego obecności organizm lepiej przyswoi zwłaszcza takie minerały, jak selen i wapń.
Służy zdrowiu jelit
Sprzyja korzystnej dla organizmu bakteryjnej florze jelitowej. A to przekłada się na lepszą odporność, pogodniejszy nastrój i mniejsze ryzyko wielu chronicznych chorób.
Ma właściwości antynowotworowe
Badania sugerują, że piperyna potrafi spowalniać rozwój komórek raka piersi, prostaty czy jelita grubego. Sprawia również, że komórki nowotworowe stają się bardziej podatne na działanie leków.
***Zobacz materiały o podobnej tematyce***