Reklama

Osteoporoza: "Cichy złodziej kości"

Co pół minuty w krajach Unii Europejskiej dochodzi do złamania kości z powodu osteoporozy. To schorzenie zostało uznane przez Światową Organizację Zdrowia za chorobę cywilizacyjną. W Polsce na osteoporozę chorują ponad trzy miliony ludzi!

Co to jest osteoporoza?

Osteoporoza to niedobór tkanki kostnej. Mówiąc najprościej: to mało kości w kości. W tej sytuacji tkanka kostna nie spełnia swojej normalnej funkcji zabezpieczającej przed złamaniami i nie podtrzymuje masy ciała. Gdy kość nie jest odpowiednio chroniona, dochodzi do złamań, do których normalnie nie powinno dojść - mówi RMF FM prof. Roman Lorenc, przewodniczący Wielodyscyplinarnego Forum Osteoporotycznego.  


Dlaczego na osteoporozę częściej chorują kobiety?

Wynika to z mniejszej masy kostnej i mniejszej masy kobiet. Większa masa kości chroni nas w większym stopniu przed wystąpieniem złamania. Istotna jest też kwestia estrogenu, czyli hormonów płciowych naturalnie występujących u kobiet. Estrogen chroni kość przed osteoporozą i zapewnia jej odpowiedni metabolizm. W okresie menopauzalnym wypada czynność estrogenu, a my możemy odczuć ubytek tkanki kostnej - tłumaczy prof. Lorenc.  

Na osteoporozę chorują także młodzi!

Osteoporoza najczęściej dotyka osoby, które skończyły 60 lat, ale zachorować na nią mogą także dzieci i młodzież. Już po trzydziestce tkanka kostna zaczyna słabnąć, bo z wiekiem obniża się aktywność enzymów biorących udział w metabolizmie witaminy D i odpowiadających za jej wchłanianie. Obniża się również stężenie wapnia we krwi.

Co możemy zrobić, by nie zachorować na osteoporozę?

Możemy chronić się przed tą chorobą odpowiednią dietą i wysiłkiem fizycznym, który powoduje, że kość odbiera sygnał dotyczący odpowiedniej przebudowy i metabolizmu - mówi prof. Roman Lorenc. Dieta zmniejszająca prawdopodobieństwo zachorowania na osteoporozę jest bogata w produkty zawierające wapń. Właściwa dawka to 800-1200 mg dziennie, czyli cztery szklanki mleka, dwie szklanki jogurtu lub kefiru albo cztery plasterki żółtego sera. Ważne są też produkty bogate w witaminę D: żółtka jaj, łosoś, krewetki. Dietetycy odradzają natomiast częste picie kawy, a nawet herbaty (która wymywa wapń z kości) oraz palenie papierosów i jedzenie zbyt dużych ilości twarogu, który - jako jedyny z produktów mlecznych - ma za dużo białka w stosunku do wapnia. Lekarze radzą także, by chroniąc się przed osteoporozą nie zapominać o witaminie K2, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu białek wiążących i transportujących wapń. Witaminę K2 można znaleźć np. w jogurtach, kiszonej kapuście czy fermentowanych nasionach soi.


Reklama

Informacja własna

RMF24.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy