Paradoks pomidora: Dlaczego warto poddać go obróbce termicznej?

article cover
123RF/PICSEL

Paradoks pomidora: Dlaczego warto poddać go obróbce termicznej?

Czym on jest? Likopen to organiczny związek chemiczny, który działa przeciwutleniająco. Jest antyoksydantem, czyli wojuje z destrukcyjnymi wolnymi rodnikami. I odnosi na tym polu liczne sukcesy. Wolne rodniki, czyli niesparowane atomy tlenu, sieją codziennie liczne spustoszenia w organizmie. A naszym zadaniem jest dostarczać produkty, które obfitują w najskuteczniejszą broń do walki z tym najeźdźcą. Lepszych zawodników niż antyoksydanty nie jesteśmy w stanie zrekrutować. Likopen rządzi w tej sekcji, bo jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Pasuje do niego tytuł kapitana drużyny.
Czym on jest? Likopen to organiczny związek chemiczny, który działa przeciwutleniająco. Jest antyoksydantem, czyli wojuje z destrukcyjnymi wolnymi rodnikami. I odnosi na tym polu liczne sukcesy. Wolne rodniki, czyli niesparowane atomy tlenu, sieją codziennie liczne spustoszenia w organizmie. A naszym zadaniem jest dostarczać produkty, które obfitują w najskuteczniejszą broń do walki z tym najeźdźcą. Lepszych zawodników niż antyoksydanty nie jesteśmy w stanie zrekrutować. Likopen rządzi w tej sekcji, bo jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Pasuje do niego tytuł kapitana drużyny.
Potas, pektyny i związki, które utleniają kwasy tłuszczowe w wątrobie i hamują gromadzenie trójglicerydów, to silne wsparcie dla serca i całego układu sercowo-naczyniowego. Pomidory pomagają utrzymać w ryzach cholesterolu i chronią przed rozwojem miażdżycy. Korzystne działanie dla serca ma również likopen.
Potas, pektyny i związki, które utleniają kwasy tłuszczowe w wątrobie i hamują gromadzenie trójglicerydów, to silne wsparcie dla serca i całego układu sercowo-naczyniowego. Pomidory pomagają utrzymać w ryzach cholesterolu i chronią przed rozwojem miażdżycy. Korzystne działanie dla serca ma również likopen.
Jako dzieci chętnie graliśmy w „pomidora” i chyba z natury lubimy to warzywo. Jest soczyste i smaczne, zwłaszcza, gdy dojrzewa w pełnym słońcu. Pomidor jest przedstawicielem tych produktów, po które demokratycznie sięgają zarówno miłośnicy mięsnego, jak i roślinnego jadłospisu. Czym wygrywa? Ma kilka mocnych argumentów. Zacznijmy od serca.
Jako dzieci chętnie graliśmy w „pomidora” i chyba z natury lubimy to warzywo. Jest soczyste i smaczne, zwłaszcza, gdy dojrzewa w pełnym słońcu. Pomidor jest przedstawicielem tych produktów, po które demokratycznie sięgają zarówno miłośnicy mięsnego, jak i roślinnego jadłospisu. Czym wygrywa? Ma kilka mocnych argumentów. Zacznijmy od serca.123RF/PICSEL
Pomidory to też ważne źródło królowej odporności – witaminy C. Ta nie jest obojętna na wysokie temperatury. Na widok ognia czmycha w popłochu. C jest najbardziej ulotną wśród witamin. Wytracamy ją nawet w trakcie krojenia warzyw i owoców. Najwięcej witaminy C jest w jędrnych, świeżo zerwanych okazach. Pomidory wzmacniają odporność, poprawiają trawienie i działają moczopędnie. Ewa Koza, mamsmak.com
Pomidory to też ważne źródło królowej odporności – witaminy C. Ta nie jest obojętna na wysokie temperatury. Na widok ognia czmycha w popłochu. C jest najbardziej ulotną wśród witamin. Wytracamy ją nawet w trakcie krojenia warzyw i owoców. Najwięcej witaminy C jest w jędrnych, świeżo zerwanych okazach. Pomidory wzmacniają odporność, poprawiają trawienie i działają moczopędnie. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Co ważne, nie straszna mu temperatura. I to jest pomidorowy paradoks: likopen nie ginie w trakcie obróbki cieplnej. W gotowanych, smażonych czy pieczonych pomidorach jest go nawet trzykrotnie więcej niż w surowych. Pomidory zmniejszają ryzyko zawału serca i sprzyjają jego niezakłóconej pracy. Hamują też przedwczesne starzenie komórek, nie tylko skóry, ale też mózgu. Chronią przed rozwojem choroby Alzheimera i udarem mózgu.
Co ważne, nie straszna mu temperatura. I to jest pomidorowy paradoks: likopen nie ginie w trakcie obróbki cieplnej. W gotowanych, smażonych czy pieczonych pomidorach jest go nawet trzykrotnie więcej niż w surowych. Pomidory zmniejszają ryzyko zawału serca i sprzyjają jego niezakłóconej pracy. Hamują też przedwczesne starzenie komórek, nie tylko skóry, ale też mózgu. Chronią przed rozwojem choroby Alzheimera i udarem mózgu. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?