Pięć powodów, dla których warto jeść owsiankę
Owsianka, którą kiedyś podawaliśmy głównie dzieciom, dzisiaj stanowi ważny składnik jadłospisu wielu osób. Zaznaczmy jednak, że zwłaszcza tych dbających o swoje zdrowie i sylwetkę. To dlatego, że owsianka ma świetny wpływ na procesy trawienne. Poza tym, znajdziemy w niej pokaźne ilości składników odżywczych. Owsianka to danie dla każdego, kto lubi się zdrowo odżywiać. Przygotowana z ulubionymi dodatkami będzie doskonałym początkiem dnia. Dlaczego jeszcze warto ją jeść? Oto pięć ważnych powodów.
Zacznijmy od tego, że płatki owsiane to bogate źródło wartości odżywczych. Znajdziemy w nich witaminy A, B1, B2, B6, E, PP, a ponadto cynk, magnez, miedź, potas, wapń, żelazo i sporo błonnika. Nie bez powodu zaliczane są do grupy najzdrowszych i najbardziej wartościowych produktów. Warto jednak wiedzieć, że płatki owsiane to produkt wysokokaloryczny. W 100 gramach znajdziemy około 400 kalorii, które pochodzą głównie z węglowodanów złożonych. Pozostała część to tłuszcze i białko. Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów płatki owsiane zapewniają sytość naszemu żołądkowi na wiele godzin i dodają energii.
W 100 gramach płatków owsianych znajdziemy aż 10 gramów błonnika. To dlatego wykazują one tak pozytywne działanie na układ trawienny, a konkretnie przyspieszają metabolizm oraz spalanie tłuszczu. Błonnik sprawia również, że na dłużej jesteśmy syci po zjedzeniu płatków owsianych. Ponadto, pomogą one złagodzić problemy trawienne i zapobiegną powstawaniu kolejnych.
3. Zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy
Naukowcy z Mannheim udowodnili, że regularne jedzenie płatków owsianych redukuje poziom cukru we krwi. To zasługa działania beta-glukanów i błonnika - składników, które wpływają na gospodarkę insulinową we krwi. To zatem doskonały produkt dla diabetyków.
Jeśli nasze jelita gorzej pracują, to znak, że może brakować im dobroczynnych bakterii. W tym przypadku również mogą pomóc płatki owsiane. Zawierają one beta-gluten, który pomaga odbudować zaburzoną mikroflorę bakteryjną. Owsianka doskonale sprawdzi się podczas długotrwałego zażywania leków lub antybiotykoterapii.
5. Dbają o serce
Owsianka zalecana jest również osobom, które mają problemy z sercem. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez Uniwersytet Harvard, którym zostało poddanych ponad 100 tysięcy osób. Naukowcy dowodzą, że regularne jedzenie produktów pełnoziarnistych, w tym płatków owsianych, może zapobiec rozwojowi wielu schorzeń, między innymi chorób serca. Zachęcamy zatem, by zamiast pulchnej drożdżówki na śniadanie jeść owsiankę lub pełnoziarniste pieczywo. Nasz organizm z pewnością się odwdzięczy.
Płatki owsiane możemy przygotować na wiele sposobów i z przeróżnymi składnikami. My podpowiadamy najbardziej klasyczny, czyli z mlekiem i ulubionymi owocami.
Potrzebne składniki
* 250 mililitrów mleka
* 50 gramów płatków owsianych
* ulubione owoce
* łyżeczka naturalnego miodu
Sposób przygotowania
1. Podgrzewamy mleko do wrzenia.
2. Wsypujemy płatki owsiane i mieszamy całość aż zgęstnieje.
3. Dodajemy miód i delikatnie mieszamy.
4. Przekładamy owsiankę na talerz i dekorujemy ulubionymi owocami.