Reklama

Reklama

Pięć powodów, dla których warto jeść przetwory z pomidorów

Zawierają cenny likopen, który zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych (są to np. schorzenia serca, udar mózgu, cukrzyca) oraz spowalnia proces starzenia organizmu.

Kupując przetwory pomidorowe, wybieraj suszone lub przeciery, bo mają mało dodatków (dobre tylko jeden lub dwa). Pomidory to jedno z nielicznych warzyw, które ze słoika jest bardziej cenne niż świeże, np. likopenu ma 3 razy więcej. Jedzmy więc przetwory pomidorowe przez całą zimę tak często, jak się da.

Reklama

Zapobiegają zawałowi i miażdżycy. Zawarte w nich likopen i wit. K powstrzymują powstawanie zakrzepów i zatykanie tętnic, czyli osadzanie się w nich blaszek miażdżycowych. Potas wspomaga pracę serca. Najwięcej jest go w suszonych pomidorach (3400 mg/100 g).

Obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.  Ponieważ  mają działanie moczopędne, regulują ciśnienie. Zawarte w nich pektyny zwalczają "zły" cholesterol.

Działają antynowotworowo. Chronią przed rakiem płuc, a u kobiet zmniejszają ryzyko wystąpienia raka szyjki macicy. Są nawet hipotezy, że zmniejszają istniejące guzy. Natomiast panowie regularnie jadający pomidory i ich przetwory o 34 proc. rzadziej chorują na raka prostaty.

Poprawiają trawienie, pomagają schudnąć oraz uniknąć zaparć i biegunki. Wszystko dzięki dużej zawartości błonnika (najwięcej jest go w suszonych pomidorach - 13 g/100 g). Mają niewiele kalorii (np. w 100 g przecieru są tylko 24 kcal).

Powstrzymują choroby oczu. Likopen hamuje zwyrodnienie plamki żółtej, będące u osób starszych częstą przyczyną utraty wzroku. Przetwory pomidorowe są też niezłym źródłem wit. A, korzystnie działającej na wzrok.

Aby wyszły na zdrowie

Osoby chorujące na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), reumatyzm, toczeń lub dnę moczanową powinny unikać przetworów pomidorowych, gdyż mogą one nasilać objawy tych schorzeń.

Nie są one też wskazane dla osób cierpiących na refluks żołądkowo-przełykowy oraz mających skłonność do zgagi, bo mogą spowodować wystąpienie dolegliwości.

Fasolka po grecku

Składniki

  • 700 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • duża cebula
  • 3-4 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
  • 100 g keczupu
  • natka pietruszki
  • sól
  • cukier
  • czosnek
  • tymianek

Cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę i zeszklij na dużej patelni. Wrzuć fasolkę, zamieszaj i podgrzewaj, aż rozmarznie, a płyn odparuje (mieszaj od czasu do czasu. Gdy fasolka będzie prawie miękka, dodaj keczup, posiekaną natkę i przyprawy. Duś jeszcze kilka minut, często mieszając.

Makaronowe muszle faszerowane mięsem

Składniki

  • 250 g makaronu muszle
  • 400 g mięsa mielonego
  • puszka krojonych pomidorów i 250 ml przecieru pomidorowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek tartego sera
  • sól, pieprz, bazylia, natka, ostra papryka

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodaj mięso, a gdy się zrumieni - przyprawy, pomidory i przecier. Duś, aż sos zgęstnieje (ok. 10 min). Ugotuj makaron, napełnij farszem. Włóż do formy, posyp serem. Piecz 10 min w 180 st.

Ciasto czekoladowe

Składniki

  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 3 jajka
  • 3-4 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dolej olej i przecier, wymieszaj. W 2-3 porcjach dosyp mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszaj, by masa nie straciła puszystości. Ciasto przelej do natłuszczonej i wysypanej bułką tortownicy. Piecz 40 min w 180 st. Możesz udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową lub bitą śmietaną.



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje