Pięć powodów, dla których warto jeść topinambur

Topinambur obniża poziom cukru we krwi
Topinambur obniża poziom cukru we krwi123RF/PICSEL
Jeśli zamierzasz wykorzystać w potrawach gotowane bulwy (np. jako purée), lepiej ugotuj je w "mundurkach"
Jeśli zamierzasz wykorzystać w potrawach gotowane bulwy (np. jako purée), lepiej ugotuj je w "mundurkach"123RF/PICSEL

Składniki

  • 1/2 kg topinamburu
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • olej do smażenia
  • grzanki
  • 2 pszenne bułki

Składniki

  • 30 dag topinamburu
  • 20 dag makaronu (np. kokardki)
  • mała cukinia
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki startego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • łyżka masła
  • łyżka śmietany
  • 1 i 1/5 szkl. mleka
  • olej
  • sól, pieprz

Składniki

  • 20 dag topinamburu
  • 20 dag marchwi
  • 10 dag mąki
  • 8 dag orzechów laskowych
  • 20 dag zmielonych orzechów ziemnych
  • 20 dag cukru (lub mniej)
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z pomarańczy
  • sól
Przepis na dorsza z topinamburemInteria KulinariaInteria Kulinaria
100 rad
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?