Reklama

Pięć powodów, dla których warto stosować dobre bakterie

Dobre bakterie chronią przed bakteriami wywołującymi choroby. Każdy z nas ma je w swoim organizmie (żyją w przewodzie pokarmowym) oraz może dostarczać niektóre z nich wraz z pożywieniem. Kiedy warto to robić?

Produkty probiotyczne to te, które zawierają dobre bakterie. Należą do nich mleczne produkty fermentowane (jogurt, kefir, maślanka, kwaśne mleko i mleko acidofilne polecane dla osób nie tolerujących laktozy, 3 zł/400 g), kiszone warzywa (kapusta, ogórki i sok z kiszonek), kwas chlebowy. 

Dobrych bakterii nie można przedawkować, więc jeśli lubimy jeść produkty, które ja zawierają, i nam one nie szkodzą, nie patrzmy, że przekraczamy "zalecane porcje" przy konkretnych chorobach. 

Gdy mamy zaparcia

Dobre bakterie usprawniają ruchy robaczkowe jelit i pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych. Wpływają na dobrą konsystencję stolca i częstsze wypróżnianie. 

Reklama

Popijaj trzy posiłki główne mlekiem, maślanką lub sokiem z kiszonek (dopasuj je do smaku posiłków) do czasu ustąpienia dolegliwości.

By obniżyć poziom cholesterolu LDL

Zmniejszają wchłanianie tłuszczu w jelitach, przez co wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu.

Codziennie jedz jedną porcję produktu probiotycznego przez minimum miesiąc, a najlepiej (zwłaszcza jeśli masz problem z cholesterolem) wprowadź ten zwyczaj żywieniowy na dłużej. 

To mogą być: jogurt na śniadanie, miseczka surówki z kapusty kiszonej do obiadu, szklanka kwaśnego mleka do kolacji.

Gdy dokuczają nam wrzody żołądka 

Dobre bakterie zwalczają Helicobacter pylori - bakterie wywołujące wrzody żołądka. Poza tym łagodzą dolegliwości i leczą stany zapalne śluzówki żołądka. 

Jedz codziennie 3-4 kiszone ogórki i/lub pij sok z kapusty kiszonej w okresie leczenia wrzodów, nie tylko w trakcie antybiotykoterapii, ale i przez miesiąc po niej. 

Gdy czujesz napięcie nerwowe

Probiotyki uczestniczą w produkcji witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zwiększają też wchłanianie tych witamin. 

Codziennie jedz porcję produktu probiotycznego (jak w zaleceniach przy obniżaniu poziomu cholesterolu). 

By chronić się przed próchnicą 

Zmniejszają liczbę bakterii chorobotwórczych kolonizujących jamę ustną i wpływają na panujące tam pH, by nie sprzyjało rozwojowi próchnicy, hamują tworzenie płytki nazębnej. 

Codziennie wieczorem pij sok z kiszonek lub maślankę.


100 rad
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | jelita | bakterie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy