Reklama

Pięć skutecznych patentów, by szybciej strawić tłuszcz

Nawet gdy unikasz tłustych dań, czasem tak trudno im się oprzeć...

Wszystko jest tak smaczne, że trudno sobie odmówić, a domowe specjały kuszą... Jeśli czujesz, że te dobroci zalegają ci w żołądku, brzuch jest wzdęty i boli, do tego dokucza zgaga, wypróbuj te rady.

Bez soli, ale na ostro!  

Gdy przesadzisz  z ilością zjedzonego tłuszczu, przez kilka dni unikaj soli, która zwiększy dolegliwości żołądkowe. Dopraw lekkie dania papryczką chili, imbirem, pieprzem. Jak działają? Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, co ułatwia trawienie.

Zielone wsparcie

Kminek do dań z kapusty, majeranek do pieczonych mięs, zup na wędzonce - te zioła pobudzają wydzielanie soków trawiennych, zawierają flawonoidy o działaniu rozkurczowym i przeciwzapalnym. 

Reklama

Herbatka 

Po 1 łyżeczce kminku i listków majeranku rozetrzyj, zalej 1 szkl. gorącej wody. Po 15 min. odcedź. Wypij od razu po ciężkostrawnym posiłku.


Imbirowa ulga

Nie każdy lubi jego smak, wyczuwalne włókna i to uczucie "szczypania" na języku... Ale imbir łagodzi nudności, wspomaga proces trawienia, niweluje uczucie  pieczenia w przełyku (zgagę). 

Szybka pomoc 

Gdy tylko poczujesz objawy niestrawności, odkrój cienki plasterek imbiru, pożuj go 2-3 minuty. Możesz też wypić napar z pokrojonego korzenia.

Ochronny odwar z korzenia lukrecji

Warto zaopatrzyć się w paczuszkę suszonego korzenia lukrecji. Doskonale łagodzi stany zapalne podrażnionej błony żołądka. To naturalny lek dla wrzodowców - pomoże więc strawić tłuszcz osobom z wrażliwym żołądkiem. 

Nasz przepis

Zalej 2 łyżki lukrecji letnią wodą (2 szkl.), gotuj 20-30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Jeszcze ciepły przecedź i wypij.


Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy