Reklama

Pieczarki chronią przed infekcjami i miażdżycą

Pieczarki zawierają selen (działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo) i są bogate w witaminę B2 (ma właściwości przeciwzapalnie).

Po ich zjedzeniu zwiększa się w organizmie produkcja białych krwinek odpowiedzialnych za odporność (zjadaj 80-100 g pieczarek dziennie, by zapewnić sobie lepszą obronę przed zarazkami). Obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz choroby wieńcowej. 

Czy wiesz, że... w słoneczne dni warto wystawić surowe pieczarki na 2 godziny na słońce? Wtedy dochodzi w nich do syntezy witaminy D, która jest niezbędna dla mocnych kości.


100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy