Pietruszka – naturalny środek na opuchnięte nogi
Opuchnięte nogi i ręce mogą być spowodowane przez wiele czynników, w tym zatrzymanie płynów w organizmie. Niekiedy obrzęk pojawią się gdy siedzimy w jednej pozycji przez dłuższy czas. Pamiętaj, że należy zachować ostrożność, jeśli występują u ciebie lub twoich bliskich przewlekłe obrzęki, ponieważ jest to oznaka poważnych problemów, takich jak choroby serca, choroby nerek oraz problemy z wątrobą. Jeśli obrzęk już wystąpi to niekoniecznie trzeba od razu sięgać po leki farmakologiczne. Czasem wystarczy sięgnąć po jakieś zioła, które skutecznie usuną nadmiar płynów z organizmu. Jednym z tych wspaniałych ziół jest pietruszka, którą stosował już Hipokrates.
Generalnie istnieją dwa rodzaje pietruszki – pietruszka naciowa i pietruszka korzeń. Pietruszkę naciową wykorzystujemy najczęściej jako dekorację różnych potraw lub dodatek do zupy. Korzeń pietruszki natomiast jest dodatkiem do sałatek jarzynowych i wielu innych dań kuchni polskiej. Nie każdy przepada za pietruszką, szczególnie naciową, jednak od najmłodszych lat jesteśmy zmuszeni do zjadania solidnej porcji.
Badania wykazały, że pietruszka jest bardzo przydatna w leczeniu różnych chorób, takich jak niestrawność, infekcja dróg moczowych, bóle menstruacyjne, astma, alergie skórne, nadciśnienie czy stany zapalne występujące w organizmie. Tysiące lat temu Hipokrates doradzał wszystkim spożywać pietruszkę jako magiczne lekarstwo na dolegliwości związane z kamieniami nerkowymi czy reumatyzmem. W podręcznikach zielarskich znajdziesz wzmiankę o tym, że pietruszka to naturalny środek moczopędny, który pomaga likwidować obrzęk, po przez wydalanie płynów z organizmu.
Lekarze zalecają, aby dziennie wypijać około dwóch litrów herbaty z pietruszki. Wychodzi na to, że średnio co godzinę powinniśmy wypić filiżankę herbaty z pietruszki.
Jak zrobić herbatę? Oto przepis:
- pokrój liście i korzeń pietruszki w kawałki i przechowuj w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku w lodówce przez tydzień.
- wsyp do filiżanki około 4 łyżeczki pietruszki i zalej wrzątkiem.
- pozostaw mieszankę na 10 minut
- do filiżanki możesz dodać miód, cytrynę lub imbir do smaku
- pij herbatę tylko ciepłą
Smacznego!