Pij, gdy dokuczają żylaki. Wiosenny przysmak na obniżenie cukru i cholesterolu

Zastosowanie kwiatów forsycji jest bardzo wszechstronne
Zastosowanie kwiatów forsycji jest bardzo wszechstronne123RF/PICSEL

Kiedy kwitnie forsycja?

Kwitnącą forsycję trudno przeoczyć
Kwitnącą forsycję trudno przeoczyć123RF/PICSEL

Posiłek z kwiatami w roli głównej

Gdzie i kiedy zbierać kwiaty forsycji? Na to musisz zwrócić uwagę

Zobacz również:

    Na co pomagają kwiaty forsycji? Właściwości zdrowotne przydatne dla każdego

    • Wzmacnia odporność i wykazuje działanie przeciwzapalne.
    • Pozytywnie wpływa na strukturę naczyń krwionośnych, stymuluje krążenie krwi, a dodatkowo wzmacnia i uelastycznia żyły. Okazuje się niezbędna dla osób z żylakami.
    • Działa ochronnie na serce, zapobiegając powstawaniu zakrzepów oraz zawałom.
    • Pomaga obniżać poziom złego cholesterolu.
    • Wspiera utrzymywanie poziomu ciśnienia tętniczego na właściwym poziomie.
    • Sprzyja urodzie, hamując proces starzenia, poprawiając wygląd skóry, neutralizując pękające naczynka.
    Wysoka zawartość rutyny czyni z kwiatów forsycji naturalne wsparcie dla osób z żylakami
    Wysoka zawartość rutyny czyni z kwiatów forsycji naturalne wsparcie dla osób z żylakami123RF/PICSEL

    Co zrobić z kwiatów forsycji?

    • Zastosowanie kwiatów forsycji pozwala na przygotowanie leczniczego naparu, który można pić lub stosować zewnętrznie na skórę. Przyda się zwłaszcza w pielęgnacji cery naczynkowej! Wystarczy, że do szklanki wsypiesz 1-2 łyżeczki suszonych kwiatów i zalejesz wodą o temperaturze 80°C. Zaparzaj przez kilka minut, przecedź i gotowe! Pij jedną porcję dziennie.
    • Nalewka z kwiatów forsycji zadowoli miłośników domowych trunków. Przepis też nie jest skomplikowany. Przygotuj 100 gramów suszonych lub świeżych kwiatów, które zalejesz 500 mililitrami mocnego alkoholu (może być to zwykła wódka). Odstaw w chłodne i ciemne miejsce na dwa tygodnie. Co kilka dni potrząśnij naczyniem. Przed spożyciem przecedź miksturę. Nalewkę zaleca się spożywać dwa razy dziennie po 10 mililitrów.
    Kwiaty na talerzu. Jakie gatunki można bezpiecznie jeść?Interia.tv